TIP: Doporučujeme smoothie mixér Nutribullet, který z ovoce a zeleniny vytěží maximum živin.

Zinek a jeho účinky, nedostatek a předávkování

By | Září 8, 2017

Zinek je modrobílý kovový prvek patřící k d prvkům dvanácté skupiny a čtvrté periody. Jeho latinský název je Zincum. Nese protonové číslo 30. Je řazen do skupiny přechodných kovů. Jeho chemická značka je Zn.

Historie

První použití proběhlo již ve starověkém Egyptě, kdy se používal ve slitině s mědí jako mosaz. Zinkovou rudu označovali řekové jako cadmia, a z tohoto názvu se časem vyvinul název kalamín = nejstarší známá zinková ruda. Čistý zinek poprvé připravili v Indii. V Evropě začala první výroba zinku v Anglii v oblasti Bristolu. Původ slova Zinek není zcela jasný, domněnkou zůstává, že je odvozen od německého slova Zinke = bodec, zub.

Vlastnosti

Má povrch se silným leskem, který ovšem ztrácí na vlhkém vzduchu. Za normální teploty je křehký, za teploty 100 – 150 stupňů Celsia je vláčný, nad 200 stupňů je opět křehký a dá se rozetřít na prach. Zároveň patří k nejsnáze těkajícím kovům.

Zinek v lidském těle

Zinek je životně nezbytný prvek, který v lidském těle zastává důležité funkce. Přispívá činnosti více než sta enzymů. Podmiňuje normální funcki zraku, chuťi a také má vliv na metabolismus cukrů, bílkovin, hormonů a vitamínů. Řadí se k antioxidantům, které chrání buňky před působením volných radikálů. Navíc přispívá udržení normální koncentrace vitamínu A v krvi a podílí se na čtení genetické informace v ní uložené. Ovlivňuje tím růst a dělení buněk. Obecně je zinek známý tím, že pomáhá udržovat zdravý stav pokožky.

Zinek a jeho účinky, nedostatek a předávkování

Odkud zinek získat

  • z běžné pestré zdravé stravy
  • z rostlin – vhodná jsou tedy i zeleninová smoothie
  • z jater a tmavého masa
  • z ovesných vloček
  • z korýšů a měkkýšů
  • z ústřic
  • z vajec
  • z mléčných výrobků

Množství zinku

Jako většina prvků nezbytných pro život, i zinku může být nedostatek nebo naopak hrozí riziko předávkování. Optimální denní dávka pro dospělé je 12 – 15 mg, pro děti do 3 let 5 – 10 mg a pro děti do deseti let 10 mg.

Nedostatek zinku

V případě, že je zinku málo, dochází ke zpomalení buněčného dělení, a pak k růstu a zvýšení vlivu volných radikálů na buňky. Nejčastějším projevem jsou pak vyrážky, poruchy vidění za šera, sklon k infekcím, záněty kůže, špatné hojení ran a poruchy psychiky.

U dospívajících se může objevit akné, zpomalení růstu a pohlavního dospívání. U dospělého muže se můžeme setkat i s neplodností způsobenou poruchami spermií a varlat.

Pokud se přísun zinku zvýší, všechny zmíněné projevy by měly ustoupit.

Předávkování zinkem

Za jednorázové předávkování se považuje více než 170 mg zinku za den, jinak se lze předávkovat také jeho dlouhodobě zvýšeným příjmem. Ten ovšem hrozí výjimečně, a to spíše než z běžné stravy dlouhodobým užíváním potravinových doplňků – u těch byste vždy měli dbát informací z příbalového letáku. Průvodními projevy předávkování zinkem mohou být bolesti břicha, zvracení a průjem. V extrémních případech může dojít k selhání ledvin.

Zinek a vegetariánství

Svůj význam má zinek právě při vegetariánství. Je totiž zastoupený v rostlinné stravě
a obvykle je vázán na bílkoviny. Vegetariáni získávají zinek z celozrnných obilnin, které běžně konzumují ve velkém množství, aby se ho vstřebalo dostatečné množství. Stejně tak jako v případě jiných prvků, vláknina znesnadňuje jeho vstřebávání.

Zinek a těhotenství

I zde hraje zinek svoji nezastupitelnou roli. Těhotná žena by denní příjem zinku měla zvýšit na 20 mg, kojící matka potom až na 25 mg denně. Existují však vědecké studie s protichůdným názorem na zinek. Proto se vždy poraďte se svým lékařem.

Zinek v potravinách

Níže je uveden průměrný obsah zinku v potravinách v miligramech na kilogram. Pro srovnání – v lidském těle dospělého člověka se vyskytuje přibližně 2, 3 g zinku. Pro správné fungování musí mít zinek za partnery vápník a hořčík.

  • Hovězí maso – 30 mg / kg
  • Vepřové maso – 40 mg / kg
  • Hovězí játra – 51 mg / kg
  • Vejce – 14 mg / kg
  • Sýr – 12 mg / kg
  • Fazole – 100 mg / kg
  • Hrách – 40 mg / kg
  • Mrkev – 30 mg / kg
  • Ořechy – 24 mg / kg
  • Špenát – 9 mg / kg – vyzkoušejte špenátové smoothie
  • Hřiby – 8 mg / kg
  • Jahody – 0,9 mg / kg – vyzkoušejte jahodové smoothie
  • Maliny – 0,2 mg / kg – vyzkoušejte malinové smoothie
  • Borůvky – 0,2 mg / kg – vyzkoušejte borůvkové smoothie
Shrnutí
Publikováno
Produkt
Zinek
Hodnocení
51star1star1star1star1star