Přichystáme si okurkové smoothie s hruškami a baby špenátem.
Ingredience
1 okurka hadovka
2 hrušky
100 g baby špenátu
100 ml vody
* Doporučuji přidat také jednu lžičku Blendea SUPERGREENS
Postup
Okurku buď oloupeme, nebo ji řádně omyjeme (záleží na vás). Pak z ní odřízneme tvrdé konce a nakrájíme ji na menší kousky. Hrušky důkladně opláchneme, odkrojíme stopku a jádřinec a rozkrájíme nožem na kusy. Poté vše společně s propláchnutými špenátovými listy a vodou dáme do smoothie makeru a okurkové smoothie v něm rozmixujeme najemno.
Okurkové smoothie a jeho nutriční hodnoty
Všechny níže sepsané nutriční hodnoty pro okurkové smoothie jsou pochopitelně přibližné. Vždy bude záležet na kvalitě a skutečném množství použitých surovin. Tyto faktory se budou samozřejmě v každém jednotlivém případě do jisté míry lišit, a proto není možné výživové hodnoty naprosto přesně stanovit. Pokud však budete v maximální možné míře dodržovat doporučené množství ingrediencí, které budou mít zároveň dostatečnou kvalitu, lze se na níže uvedené údaje takříkajíc „plus-minus“ spolehnout.
Kalorie celkem | 217,6 |
Tuky | 1,2 g |
– Z toho nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
– Z toho polynenasycené mastné kyseliny | 0,6 g |
– Z toho mononenasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 86,6 mg |
Draslík | 1353,9 mg |
Sacharidy | 51,9 g |
– Z toho vláknina | 12,8 g |
– Z toho cukry | 31,6 g |
Proteiny | 5,5 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky
Vitamín A | 193 % |
Vitamín B12 | 0 % |
Vitamín B6 | 19,9 % |
Vitamín C | 83,9 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 18,7 % |
Vápník | 17,6 % |
Měď | 35,5 % |
Kyselina listová | 64,1 % |
Železo | 23,1 % |
Hořčík | 33,4 % |
Mangan | 67,7 % |
Niacin | 5,7 % |
Kyselina pantothenová | 9,8 % |
Fosfor | 14,4 % |
Riboflavin | 23 % |
Selen | 6,7 % |
Thiamin | 15,4 % |
Zinek | 9,3 % |
Alternativní použití surovin pro okurkové smoothie
Například hrušky nejsou úplně vždy dostupné, neváhejte tedy sáhnout po jablcích, která seženete naopak vždy. Špenát pak více než důstojně zastoupí mangoldové listy, listy červené řepy nebo rukola.