Doporučený článek: Čím naboostovat vaše smoothie

Hořčík – jak magnesium prospívá lidskému tělu

By | 3 září, 2017

Hořčík, latinsky magnesium se značkou Mg, je jeden z nejdůležitějších prvků v přírodě. Je nezbytný pro výrobu energie v buňkách, ve kterých zvyšuje využívání kyslíku a zpomaluje jejich stárnutí a odumírání. Vyskytuje se převážně v kostech a v zubech, v menším množství i v krvi a v tkáních. V přírodě se nachází ve všech zelených rostlinách a je součástí chlorofylu, barviva, které se podílí na fotosyntéze. V lidském organismu zastává mnoho velmi důležitých funkcí, které jsou pro správné fungování lidského těla nezbytné. Z mnoha příkladů lze uvést například to, že snižuje svalové napětí a zajišťuje normální funkci nervů a svalů, má protikřečový účinek a posiluje trávení. Snižuje také únavu a vyčerpání, upravuje krevní tlak, zlepšuje funkci srdce a cév, snižuje hladinu cholesterolu a zpomaluje i celkový proces stárnutí. Výborně působí i na mozek, neboť zlepšuje paměť, a proto je vhodným doplňkem stravy například při studiu a během důležitých zkoušek.

Co se děje při jeho nedostatku?

Pokud nemáte nezbytné množství hořčíku, organismus značně strádá. Mezi hlavní nebezpečí patří například tvorba ledvinových kamenů, více časté je ale vyčerpání, únava, vztek, v krajních případech dokonce i zvýšená agrese. Při testech byl zjištěn rapidní úbytek hořčíku při stresových situacích, neboť ho tělo naráz spotřebovává více než obvykle. Pokud poté nedojde k jeho doplnění, špatná nálada může přetrvávat a táhnout se dál a dál, což je nepříjemné nejen pro samotného člověka, ale zvláště pak pro jeho okolí. Jistě jste si i vy už všimli, kolik zdánlivě bezdůvodně podrážděných řidičů, ukřičených rodičů nebo hádavých sousedů se ve vašem okolí vyskytuje. Mnohdy jedna tableta vitaminového doplňku s hořčíkem dokáže alespoň o něco odbourat stres a snížit celkové napětí v těle.

Hořčík - jak magnesium prospívá lidskému tělu

Mimo jiné se nedostatek hořčíku projevuje i dalšími příznaky, které přispívají k celkové únavě a vyčerpání; pokud je ho v těle nedostatek, trpí člověk nespavostí, plačtivostí, smutkem, vypadáváním a řídnutím vlasů, v horších případech i svalovými křečemi či má větší sklony k depresi, maniodepresivním poruchám a dalším psychickým onemocněním.

Na druhou stranu přebytek hořčíku způsobuje průjmy a síran hořečnatý se používá například jako velmi účinné projímadlo.

Nedostatek hořčíku se může projevovat:

  • Únavou
  • Dýchacími potížemi
  • Cukrovkou (diabetes) 2-typu
  • Špatnou pamětí
  • Úzkostí
  • Křečemi ve svalech
  • Nepravidelným tepem
  • Podrážděností
  • Nechutenstvím
  • Panickými stavy
  • Srdečními chorobami
  • Onemocněním střev
  • Krevními sraženinami
  • Astmatem

Proč nepřijímáme tolik hořčíku jako dříve?

Kvůli kyselým dešťům se z půdy vyplavuje víc hořčíku než v minulosti, takže v mase a mléku ho již nepřijímáme tolik, jako ho přijímaly předchozí generace. Svůj podíl na tom má i nevyvážené a špatné složení stravy, hektický způsob života a další civilizační obtíže, které s sebou přináší moderní doba. I proto je občas nutné hořčík přijímat v podobě doplňků stravy, zvláště pak v těžších a náročnějších obdobích, které na nás působí negativním vznikem stresu, napětí a podrážděnosti.

Jak hořčík v organismu doplnit?

Zdravá a vyvážená strava a dostatek neslazených tekutin jsou samozřejmě nejúčinnější způsob, jak si zachovat v těle optimální hladinu všech nezbytných vitamínů a minerálů. Hořčík totiž nemůže fungovat jen sám o sobě, další prvky jsou nezbytné pro jeho správné procesy v lidském těle. Úzce se váže například na vápník, který se taktéž nachází v kostech a zubech.

Pokud ovšem cítíte, že potřebujete hořčík akutně jednorázově doplnit, mezi jeho cenné zdroje patří například minerální vody, z ovoce to potom jsou banány a pomeranče, ze zeleniny například brambory či špenát. Ideální je připravit si zeleninové smoothie a osladit jej několika kousky ovoce či medem. Dobrá zpráva pro všechny milovníky čokolády je to, že kakaové boby jsou taktéž na hořčík velmi bohaté, takže plátek hořké čokolády nejen obalí nervy, ale zároveň vám pomůže zbavit se alespoň části stresu a trochu vás uvolnit.

10 potravin, které jsou bohaté na hořčík:

  • Banány – 32 mg na porci – vyzkoušejte banánové smoothie
  • Fazole – 70 mg na 1 šálek
  • Špenát – 157 mg na 1 vařenou misku – vyzkoušejte špenátové smoothie
  • Ovesné vločky – 57 mg na 1 vařenou misku
  • Makrela – 82 mg
  • Hrášek – 48 mg na 1 šálek
  • Hnědá rýže – 84 mg na porci
  • Avokádo – 58 mg na 1 avokádo – vyzkoušejte avokádové smoothie
  • Brokolice – 51 mg ve 1/2 vařeného poháru
  • Quinoa – 118 mg v 1/2 šálku
Shrnutí
Publikováno
Produkt
Hořčík
Hodnocení
51star1star1star1star1star