Články

Nutribullet – Recenze modelů řady 600, 900 a Rx 1700

Nutribullet je označení produktové řady smoothie makerů (respektive potravinových extraktorů chcete-li) od společnosti Delimano. Jedná se o kuchyňské pomocníky určené v prvé řadě k přípravě zdravých nápojů z ovoce a zeleniny, kterým se říká smoothie. Fakticky je ale lze využít i jako klasický kuchyňský stolní mixér. Delimano prodává celkem tři specifikace označené 600 (základní model),… Číst více »

30 druhů potravin pro přirozenou detoxikaci

Nemusíte být nezbytně na detoxikační kůře, abyste mohli zařadit tyto tělo přirozeně očisťující potraviny na váš jídelníček. Následující druhy ovoce, zeleniny a bylin poskytnou vašim játrům pomocnou ruku, aby mohla pracovat na plný výkon a udržovat tak vaše tělo co nejčistější. Udělejte něco pro své tělo a dopřejte mu některé z těchto potravin každý den, čímž… Číst více »

Jak odšťavňovat bez odšťavňovače

Možná se vám již někdy stalo, že jste si chtěli připravit čerstvou šťávu, ale neměli jste zrovna po ruce odšťavňovač. Dost možná taky vůbec žádný nemáte, protože byste ho dostatečně nevyužili, nebo zrovna nemáte dostatek financí na jeho pořízení. Je ale taky pravděpodobné, že jeho koupi zvažujete, ale nejste si jisti, zda jsou pro vás… Číst více »

Zdravý životní styl – 15 praktických tipů jak na něj

Tělo je schránka, ve které je uloženo naše já. Dokud je tato schránka v dobrém stavu, umožňuje nám žít náš život naplno a užívat si každý moment. Není však nepoškoditelná ani nezničitelná. Opotřebovává se a jednoho dne vypoví svou službu, což je bohužel nevyhnutelné. To, jak rychle ji opotřebujeme, ovšem záleží ve velké míře na… Číst více »

Láhev na smoothie – vybrali jsme 9 parádních kousků

Láhev na smoothie je naprostou nezbytností ve chvíli, kdy si chceme smoothie vzít někam s sebou. V nejednom případě je sice součástí příslušenství samotného smoothie makeru, ale není tomu tak vždy. Současně ne vždy platí, že nám vyhovuje po estetické a hlavně pak po praktické stránce. Jsou prostě chvíle, kdy si ji musíme koupit zvlášť.… Číst více »

Zázvor – léčivé účinky a 10 receptů na nápoje z něj

Zázvor pravý – Zingiber officinale je rostlina, z níž je konzumován podzemní oddenek (či kořen chcete-li, ale to je fakticky nesprávné označení) nesoucí totožné pojmenování. Samotný oddenek přitom neslouží pouze jako koření, ale často také jako léčivka, a to velmi účinná. K dostání je nejen čerstvý, ale také sušený, nakládaný nebo kandovaný. Jeho dužina má… Číst více »

Červená řepa – přínosy pro zdraví, obsah látek, recepty

Červená řepa je kořenová zelenina, která má svůj původ v oblasti Středozemního moře, kde je používána k čistě kulinářským ale i léčebným účelům již po několik tisíc let. Konzumuje se jak samotná bulva, tak nadzemní část tvořena stvoly a listy. Jedná se o velmi chutnou zeleninu přirozeně nasládlé chuti, která však zpravidla vyžaduje nějakou formu… Číst více »

Koriandr – léčivé účinky, využití, pěstování, recepty

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je mrkvovitá bylina zařazená do čeledi miříkovitých, kam patří kupříkladu také kopr, či anýz. Dosahuje výšky okolo půl metru. Svůj původ má v Egyptě a Indii, ale hojně dnes roste v prakticky celé středomořské oblasti. Je jedlý celý a v gastronomii se používají listy, semena i kořen. K cíleným léčebným účelům… Číst více »

Avokádo – vše o něm a jeho použití v kuchyni

Avokádo je tropický druh ovoce, které roste na stromě zvaném Hruškovec přelahodný (Persea americana). V mnoha ohledech se však od všech ostatních druhů ovoce liší, a to v pozitivním slova smyslu, který z něj dělá velmi oblíbenou a nenahraditelnou surovinu nejen pro milovníky zdravého stravování. A co je na něm tak zvláštní? Jde především o to, že obsahuje… Číst více »

Chia semínka – Zdravotní přínosy a recepty

Chia semínka (vyslovujeme čia semínka) jsou plodem rostliny zvané Šalvěj hispánská (Salvia hispanica), která má svůj původ v oblasti dnešního Mexika. Mají tmavou až černou barvu a v suchém stavu mají průměr asi jeden milimetr. Pro svůj obsah cenných látek, z nichž je vyzdvihován především vysoký obsah pro člověka nezbytných omega-3 nenasycených mastných kyselin, jsou dnes velmi oblíbenou… Číst více »