Vitamíny a minerály nabité zeleninové smoothie.
Ingredience
1 okurka hadovka
1 malá bulva červené řepy
Hrst čerstvého špenátu
1 menší mrkev
1 stonek řapíkatého celeru
1/2 stroužku česneku
1 cm kořene zázvoru
Špetka kajenského pepře
Pár lístků čerstvé bazalky
* Doporučuji přidat také jednu lžičku Blendea SUPERGREENS
Postup
Tento recept je jeden z těch náročnějších na ingredience, avšak jinak není o nic složitější, než jakýkoliv jiný. Všechnu vyjmenovanou zeleninu řádně očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kusy, které se nám vlezou do mixovací nádoby. Potom vše vložíme do mixéru a zeleninové smoothie v něm mixujeme, dokud nebude krásně hladké.
Poznámka
Počítejte s tím, že budete muset mixovat trochu déle, než jste běžně zvyklí, protože červená řepa, mrkev i zázvor jsou poměrně dost tvrdé a chvíli to trvá, než si s nimi smoothie maker poradí.
Zeleninové smoothie a jeho nutriční hodnoty
Všechny níže sepsané nutriční hodnoty pro zeleninové smoothie jsou pochopitelně přibližné. Vždy bude záležet na kvalitě a skutečném množství použitých surovin. Tyto faktory se budou samozřejmě v každém jednotlivém případě do jisté míry lišit, a proto není možné výživové hodnoty naprosto přesně stanovit. Pokud však budete v maximální možné míře dodržovat doporučené množství ingrediencí, které budou mít zároveň dostatečnou kvalitu, lze se na níže uvedené údaje takříkajíc „plus-minus“ spolehnout.
Kalorie celkem | 111,2 |
Tuky | 0,9 g |
– Z toho nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
– Z toho polynenasycené mastné kyseliny | 0,3 g |
– Z toho mononenasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 183,8 mg |
Draslík | 1137,4 mg |
Sacharidy | 23,3 g |
– Z toho vláknina | 7,5 g |
– Z toho cukry | 11 g |
Proteiny | 4,8 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky
Vitamín A | 194,7 % |
Vitamín B12 | 0 % |
Vitamín B6 | 20,5 % |
Vitamín C | 48,2 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 6,3 % |
Vápník | 12,2 % |
Měď | 16,4 % |
Kyselina listová | 51,6 % |
Železo | 14,8 % |
Hořčík | 22,5 % |
Mangan | 46,9 % |
Niacin | 7 % |
Kyselina pantothenová | 9 % |
Fosfor | 13,2 % |
Riboflavin | 12,7 % |
Selen | 3,2 % |
Thiamin | 12,5 % |
Zinek | 7,4 % |