Avokádo sice nepatří mezi nejlevnější druhy ovoce a sehnat ho v dobré kvalitě také není vždy lehké, ale na druhou stranu je tento recept příjemným zpestřením mezi klasickými „smoothie“ surovinami. A teď už hurá na avokádové smoothie.
Ingredience
1 avokádo
250 ml mléka
1 polévková lžíce medu
* Doporučuji přidat také jednu lžičku Blendea SUPERGREENS
Postup
Avokádo oloupejte a odkrojte dužinu od pecky uvnitř. Poté dužinu nakrájejte na menší kousky a společně s mlékem a medem ji vložte do smoothie makeru. Pak už stačí jen umixovat.
Avokádové smoothie a jeho nutriční hodnoty
Všechny níže sepsané nutriční hodnoty pro avokádové smoothie jsou pochopitelně přibližné. Vždy bude záležet na kvalitě a skutečném množství použitých surovin. Tyto faktory se budou samozřejmě v každém jednotlivém případě do jisté míry lišit, a proto není možné výživové hodnoty naprosto přesně stanovit. Pokud však budete v maximální možné míře dodržovat doporučené množství ingrediencí, které budou mít zároveň dostatečnou kvalitu, lze se na níže uvedené údaje takříkajíc „plus-minus“ spolehnout.
Kalorie celkem | 460,3 |
Tuky | 29,2 g |
– Z toho nasycené mastné kyseliny | 5,3 g |
– Z toho polynenasycené mastné kyseliny | 3,3 g |
– Z toho mononenasycené mastné kyseliny | 17,7 g |
Cholesterol | 12,7 mg |
Sodík | 127,7 mg |
Draslík | 1274,2 mg |
Sacharidy | 45,1 g |
– Z toho vláknina | 11,8 g |
– Z toho cukry | 31,2 g |
Proteiny | 12,1 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky
Vitamín A | 15,2 % |
Vitamín B12 | 18,9 % |
Vitamín B6 | 29,8 % |
Vitamín C | 25,5 % |
Vitamín D | 33,5 % |
Vitamín E | 12 % |
Vápník | 33 % |
Měď | 16,4 % |
Kyselina listová | 41,9 % |
Železo | 6,8 % |
Hořčík | 19,7 % |
Mangan | 14,1 % |
Niacin | 17,8 % |
Kyselina pantothenová | 34,7 % |
Fosfor | 33,9 % |
Riboflavin | 43 % |
Selen | 13,4 % |
Thiamin | 12,1 % |
Zinek | 15,3 % |
Alternativní použití surovin pro avokádové smoothie
Ve výčtu ingrediencí zmiňujeme mléko a tak nějak automaticky se předpokládá, že se jedná o to kravské. Použít však můžeme jakýkoliv druh mléka živočišného i rostlinného původu – ovčí, sojové, kozí, kokosové a tak dále. Záleží jen na tom, co vyhovuje právě vám.





