Avokádo – vše o něm a jeho použití v kuchyni

By | 19 října, 2017

Avokádo je tropický druh ovoce, které roste na stromě zvaném Hruškovec přelahodný (Persea americana). V mnoha ohledech se však od všech ostatních druhů ovoce liší, a to v pozitivním slova smyslu, který z něj dělá velmi oblíbenou a nenahraditelnou surovinu nejen pro milovníky zdravého stravování. A co je na něm tak zvláštní? Jde především o to, že obsahuje téměř nulové množství cukrů (cca 0,6 g na 100 g váhy) a naopak velké množství tuků (cca 14,5 g na 100 g váhy). Tyto tuky jsou v drtivé většině mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které naše tělo nezbytně potřebuje pro svou činnost. Jedná se tedy o tuky zdravé. To je však jen jedna z mnoha věcí, které jsou na tomto zvláštním plodu výjimečné. Všechno ostatní a mnohem víc vám poodhalíme na následujících řádcích.

Avokádo

Stručný popis avokáda

Avokádo má typicky hruškovitý tvar (odtud ostatně i pojmenování stromu Hruškovec přelahodný), avšak existují i odrůdy kulovité a vejčité. Jeho slupka má žluto-zelenou, zelenou nebo černo-fialovou barvu. Jedlá dužina máslovité konzistence bývá zbarvena od nažloutlé bílé přes žluto-zelenou až po jasně žlutou. Uvnitř se nachází tvrdá houževnatá pecka ve tvaru kuličky o průměru 3 až 6,5 centimetru. Samotný plod bývá dlouhý 7 až 20 centimetrů a váží od 100 gramů do 1 kilogramu. Jistou zajímavostí pak je, že se z botanického hlediska nejedná o peckovici, jak by si mohl někdo myslet, ale o bobuli.

Z výživového hlediska se jedná o velmi cennou potravinu. Obsahuje celou plejádu důležitých vitamínů, minerálů, antioxidantů a hlavně pak nenasycených mastných kyselin, jimž vévodí ty mononenasycené. Současně je bohaté i na vlákninu. Jeho pravidelná konzumace je pro lidské tělo přínosná a cenná v mnoha ohledech. Vyzdvihována je především jeho schopnost snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů, čímž snižuje pravděpodobnost vzniku celé řady onemocnění kardiovaskulárního systému jako třeba infarkt myokardu.




Jak poznat zralé avokádo

Avokádo je svou chutí a konzistencí mezi ovocem naprosto unikátní, a tak nemusí vyhovovat úplně všem. To uznáváme. Mnoho lidí s ním však má negativní zkušenost ne proto, že by jim fakticky nemělo chutnat, ale proto, že ho ochutnali nedozrálé, případně přezrálé a v těchto případech se vůbec nedivíme, že je nenadchlo. Celý problém spočívá v tom, že se jedná o exotické ovoce, které u nás zatím příliš nezdomácnělo, a tak valná většina lidí ani netuší, jak ideálně zralé avokádo poznat. Co je horší, mezi lidmi se šíří mylný návod pro rozpoznávání zralosti. Ten je založený na tom, že jsou údajně nezralá avokáda zelená a zralá naopak tmavě zbarvená. To je ale nesmysl do nebe volající. Barva slupky v tomto kontextu nemá se zralostí absolutně nic společného, protože avokád existují desítky odrůd a některá jsou zelená, jiná naopak tmavě zbarvená.

Jak poznat zralé avokádo

Jak tedy správně vyzrálé avokádo poznat? Metod existuje několik a klidně je můžete i kombinovat. Nyní si je představíme. Důležité pak je, že zralost musíme prověřit již v obchodě, dřív než nakoupíme. U nedozrálých kusů by to teoreticky ještě zase tolik nevadilo (pokud je nechceme použít ještě týž den, necháme je jednoduše dozrát), ale s přezrálými už nic neuděláte, vyjma toho, že je vyhodíte do koše.

Barva dužiny pod stopkou

Avokádo má na jednom ze svých konců placatý pozůstatek stopky velmi podobný tomu, který mají citrusy. Když tento pozůstatek stopky nejde příliš lehce odloupnout, respektive když ho odloupnete a barva pod ním je zelená, máte v ruce nedozrálý kus. Pakliže jde odloupnout lehce, ale barva pod ním je nahnědlá, nebo snad dokonce hnědá, držíte přezrálý kus. Dobře vyzrálé avokádo je pod stopkou zbarvené dožluta. Tato metoda je naprosto nejspolehlivější a nejpřesnější ze všech. Má však jednu nevýhodu. Když je stopka jednou odejmuta, vždy po relativně krátkém čase dojde ke zbarvení dužiny pod ní. Jinými slovy, když ji třeba někdo v obchodě strhne na sílu z nezralého kusu den před vámi, pak vy už na základě této metody nepoznáte v jakém je tento konkrétní kus stavu zralosti. Obecně proto doporučujeme vyhýbat se kusům bez stopky a to i z toho důvodu, že jsou po jejím odejmutí náchylnější ke kažení.

Pro názornou ilustraci, jak přesně výše zmíněné případy nedozrálosti, přezrálosti a zralosti vypadají, sdílíme toto video. Je sice v angličtině, ale v tomto případě to asi až zas tak moc nevadí. Na videu je postupně prezentováno nedozrálé, přezrálé a nakonec správně vyzrálé avokádo.

Pružnost při stisku

Druhým způsobem kontroly zralosti je obyčejné „ohmatání“. Avokádo si vezměte jednoduše do dlaně a v ruce ho lehce a s citem sevřete. Nedělejte to na sílu, ale jen tak, abyste cítili reálný odpor. V případě, že je avokádo vyloženě tvrdé a nepoddajné, pak ještě není zralé. Když se naopak do něj již při minimálním tlaku začnou vaše prsty bořit, je přezrálé. Správně zralý kus je tak trochu měkký, ale zároveň pružný. Vaše prsty se do něj neboří a vy máte pocit jistého odporu. Tato metoda je rovněž velice spolehlivá, nicméně je hodně závislá na vašem odhadu a zkušenostech. Reálné vnímání toho, co je ještě tvrdé a co už naopak přespříliš měkké je pochopitelně dosti individuální a zřejmě to bude chtít trochu cviku, než se vám to dostane pod kůži.

Zabarvení slupky

I samotná slupka může prozradit mnoho o zralosti a celkové kvalitě. U zelených kultivarů avokád můžeme přezrálost odhalit díky tmavým skvrnám na samotné slupce. Ty mají tendenci se začít objevovat na konci plodu, tam kde se nachází již zmiňovaná stopka. Můžou být však i důsledkem přehnaného stisku při kontrolování správné vyzrálosti. Tak jako tak jsou tyto skvrny nežádoucí.

Co se ještě slupky týče, pak si všímejte toho, zda není jako by našedlá. Pokud ano, v žádném případě takový plod nekupujte. Je to známka toho, že docházelo v průběhu skladování k opakovaným výrazným teplotním změnám, což se nesmí nikdy stát. Takové kusy jsou bohužel dobré leda tak na vyhození.

Kontrola zralosti před konzumací

Když už máme avokádo doma a chystáme se ho použít v rámci nějakého pokrmu, můžeme si zkontrolovat jeho zralost ještě na základě zbarvení dužiny, chuti a tuhosti dužiny. V obchodě už nám ho nazpět asi je stěží vezmou nazpět, ale aspoň si jím nemusíme zkazit celé jídlo.

  1. Zbarvení dužiny: Avokád existuje mnoho různých kultivarů, a tudíž nemá dužina vždy zcela stejnou barvu. Naprosto vždy však musí mít alespoň decentní nádech žluté (fakticky může být i sytě žlutá). V případě, že je dužina nahnědlá, nebo snad dokonce přímo hnědá, pak je to špatně. Avokádo je v takovém případě buď přezrálé, nebo někde došlo k nějakému poškození plodu a ten začal hnít. Pakliže má dužina zelenou barvu, je kus nedozrálý.
  2. Chuť: Kvalitní správně zralé avokádo má chuť s nádechem ořechů. Nezralý kus je pak hořký.
  3. Tuhost dužiny: Zcela správná tuhost dužiny by měla odpovídat zhruba konzistenci klasického másla. Měla by být tedy pevná a současně krémová. Při zbavování se slupky (je jedno jakou metodu loupání zvolíte) by ta měla jít vždy snadně oddělit od dužiny a neměla by mít tendenci se trhat, nebo alespoň ne příliš.

Jak oloupat a vypeckovat avokádo

Oloupat a vypeckovat avokádo není v zásadě nijak složité a náročné. Je však třeba vědět jak na to. Pro začátek uveďme, že se uvnitř plodu nachází kulatá 3 až 5 centimetrů velká a dosti tvrdá pecka. Ta je navíc poměrně kluzká. Proč to zmiňujeme? Mnoho lidí buď z neznalosti, nebo s přesvědčení, že pecku přeříznou, hrají hru, která často končí na pohotovosti a v nejednom případě i na operačním sále. Ani náhodou si v tuto chvíli neděláme srandu a nepřeháníme. Skutečně je tomu tak. Buďte proto opatrní a nepoužívejte hrubou sílu. Je to naprosto zbytečné a kontraproduktivní.

Jak oloupat avokádo

Jak tedy postupovat

  1. Do jedné ruky vezměte avokádo a do druhé nůž. Nožem zajeďte podélně do středu plodu, dokud se nezastaví o pecku. Není k tomu potřeba vůbec žádná síla. Jde to lehce a bez problémů.
  2. Nyní nožem obkružte kolem avokáda a fakticky ho tak přeřízněte napůl. V této chvíli ještě dvě půlky mít nebudete, protože je dužina poměrně pevně uchycena k pecce, ale to dokončíme v následujícím kroku.
  3. Nůž odložte. Avokádo chyťte oběma rukama, a to tak, že budete každou z nich držet jednu půlku (jinými slovy vaše ruka nebude překrývat podélný řez, který jste před chvíli provedli). Nyní se svýma rukama, respektive půlkami avokáda pootočte proti sobě. Jedná se o podobný pohyb, jako když točíte s Rubikovou kostkou. Dojde k rozdělení s tím, že v jedné polovině zůstane pecka stále uvězněna.
  4. Půlku bez pecky dejte bokem. Půlku s peckou vezměte do dlaně a do druhé ruky opět vezměte nůž. Ten rozhodným a energickým způsobem zasekněte do pecky. Nyní udělejte pomocí nože opět onu protisměrnou rotaci (pecku prostě vypáčíte). Pecka se uvolní a máte hotové vypeckování.
  5. Nakonec se pustíme do loupání. To lze provést hned několika způsoby. Klasický a nejčastěji používaný spočívá v zaboření lžíce mezi slupku a dužinu a následné objetí celé plochy, čímž dojde k jejich oddělení. U druhého způsobu (ten používám i já, připadne mi nejčistší a nejpraktičtější) avokádo rozčtvrtíme, čili poloviny ještě přepůlíme. Poté si slupku chytíme na jednom z konců dvěma prsty a jednoduše ji stáhneme z dužiny. V třetím případě budeme postupovat obdobně jak v případě lžíce s tím rozdílem, že použijeme klasickou sklenici. Tu zaboříme mezi dužinu a slupku a avokádo přes její okraj doslova stáhneme z kůže.

Nutriční hodnoty

Výčet vypsaných výživových hodnot je vztažen na čistých 50 g dužiny. Obecně platí, že jsou všechny druhy, respektive kultivary přibližně stejně výživné a tudíž není třeba brát v tomto ohledu zřetel na jisté minimální rozdíly mezi nimi.

Množství Naplnění DDD
Kalorie (kJ) 80 (335)
Sacharidy 4,26 g
Cukry 0,33 g
Vláknina 3,35 g
Tuky 7,33 g
Nasycené 1,06 g
Mononenasycené 4,9 g
Polynenasycené 0,91 g
Bílkoviny 1 g
Vitamíny
A 3,5 μg <1%
B1 – Thiamin 0,03 mg 3%
B2 – Riboflavin 0,06 mg 5%
B3 – Niacin 0,87 mg 6%
B5 – Kyselina pantotenová 0,69 mg 14%
B6 0,13 mg 10%
B9 – Kyselina listová 40 μg 10%
C 5 mg 6%
E 1,03 mg 7%
K 10,5 μg 10%
Minerály
Vápník 6 mg <1%
Železo 0,28 mg 2%
Hořčík 14,5 mg 4%
Mangan 0,07 mg 3%
Fosfor 26 mg 3%
Draslík 242 mg 5%
Sodík 3,5 mg <1%
Zinek 0,32 mg 3%
Voda 36,6 g

Recepty

Avokádo má v kuchyni poměrně široké využití, byť v pokrmech většinou nefiguruje jako hlavní surovina. My jsme pro vás sepsali několik málo receptů, které si můžete doma připravit. Hned na prvním místě je klasický recept na bezesporu nejoblíbenější pokrm z avokáda, kterým je guacamole. To musíte rozhodně vyzkoušet. Guacamole je vlastně taková avokádová pomazánka původem z Mexika. V této zemi jsou lidé zvyklí ho jíst prakticky na denní bázi, ale obrovské oblibě se těší i v sousedních USA.

Recepty z avokáda

Než přejdeme k samotným receptům, ještě vás chceme upozornit na jednu nepříjemnou vlastnost avokáda. Má obrovskou tendenci oxidovat, což se projevuje hnědnutím jeho dužiny při kontaktu se vzduchem (prakticky to samé, co dělá například jablko). Fakticky to není na závadu, ale vypadá to velmi nevábně a jak je známo, člověk jí i očima. Tento proces oxidace částečně zpomaluje šťáva z limetky, nebo citronu, ale efekt je to pouze dočasný. Pro vás to znamená jediné. Jídla z tohoto ovoce připravujte vždy čerstvá a nedělejte si je dopředu. Přejeme dobré chutnání.

Tradiční guacamole

Porce

Pro 6 osob

Ingredience

  • 5 velkých avokád (nejlepší je odrůda Hass černé barvy)
  • Čerstvá vymačkaná šťáva ze dvou limetek
  • Středně velká bílá cibule nakrájená na kostičky
  • ¾ hrnku nasekaných koriandrových listů
  • Velké rajče nakrájené na kostičky
  • Sůl
  • Čerstvá paprička jalapeno nasekaná najemno (množství přizpůsobte vlastní chuti)

Postup

  1. Avokáda rozpulte, vyjměte z nich pecky a pomocí lžičky vyjměte dužinu. Dejte je do mísy a hned na to je zalijte polovinou připravené limetkové šťávy, aby nezačala oxidovat a hnědnout. Rozmačkejte pomocí vidličky do požadované konzistence (správně by měla být lehce hrudkovitá).
  2. Přidejte cibuli, rajče a koriandr a opatrně promíchejte. Zalijte zbytkem limetkové šťávy, dochuťte solí a papričkou jalapeno a ještě jednou na závěr zamíchejte.
  3. Servírujte s tortillovými chipsy.

Zapečené avokádo s vejcem a chorizem

Porce

Pro 2 osoby

Ingredience

  • Avokádo
  • 2 vejce
  • Nožička choriza (nahrubo nakrájená)
  • 2 lžičky nasekané petrželky
  • 2 krajíce multicereálního chleba
  • Olivový olej
  • Sůl na pepř

Postup

  1. Dejte si předehřát troubu na 180°
  2. Avokádo rozpulte a vypeckujte, slupku zanechte. Z každé poloviny vykrojte část dužiny, aby se dali naplnit vejcem.
  3. Do mísy si rozklepněte nejprve jedno vejce. S pomocí lžíce z něj vyjměte žloutek a umístěte ho do první poloviny. Následně začněte přidávat postupně bílek (je však značně pravděpodobné, že ho nepoužijete celý). Osolte a opepřete. Opakujte s druhým vejcem a druhou polovinou plodu.
  4. Vezměte si vhodnou pečicí nádobu a umístěte do ní půlky avokáda. Aby se vám nepřevracely a vejce se z nich nerozlila mimo, podložte je pomuchlaným pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte 15 až 20 minut, dokud není vejce udělané dle vašich představ.
  5. Mezitím si v pánvi na troše olivového oleje osmažte do křupava kousky choriza. Jakmile budou hotové, přendejte je mimo pánev na papírové ubrousky a nechejte z nich okapat přebytečný tuk. Na té samé pánvi pak lehce opečte krajíce chleba.
  6. Půlky avokáda dejte na talíř, posypte je kousky choriza a podávejte s opečeným chlebem.

Salát se sardinkami a avokádem

Porce

Pro 2 osoby

Ingredience

  • 6 cherry rajčátek – rozčtvrcených
  • ½ červené cibule – nahrubo nasekané
  • ½ okurky – oloupané, zbavené střední části se semínky a nakrájené na kostičky
  • Fenykl – nahrubo nasekaný
  • 3 ředkvičky – nahrubo nasekané
  • ½ svazku koriandru – nasekaného
  • Avokádo – oloupané, vypeckované a rozkrájené na kusy
  • Konzerva sardinek – slitých
  • Čerstvě vymačkaná šťáva z jedné limetky
  • Trocha avokádového oleje
  • Sůl na dochucení

Postup

Ve velké míse nejprve řádně promíchejte cherry rajčátka se solí, trochou oleje a limetkovou šťávou. Poté přidejte ostatní zeleninu a opět zamíchejte. Na závěr do salátu dejte kousky avokáda a na menší kusy rozlámané sardinky. Ihned servírujte za čerstva.

Avokádové muffiny

Porce

12 muffinů

Ingredience

  • 225 g mouky
  • 225 g moučkového cukru
  • 120 ml podmáslí (lze použít i kefír)
  • 30 g polenty (sypké)
  • Avokádo – oloupané, zbavené pecky a rozmačkané na kaši
  • 2 vejce
  • 6 lžic másla – povoleného
  • 8 lžic dulce de leche (zkaramelizované kokosové mléko), nebo karamelu
  • Lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli

Postup

  1. Troubu si nechte předehřát na 180° Plech na pečení muffinů (s dvanácti otvory) vyskládejte papírovými košíčky.
  2. Do mísy prosejte postupně mouku, polentu, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu.
  3. Ve vhodné nádobě rozšlehejte zcela doměkka máslo. Poté přidejte moučkový cukr a šlehejte, až vznikne lehká nadýchaná hmota. Přidejte avokádo a mixujte další minutu, dokud se do směsi pořádně nezačlení. Pak do všeho rozklepněte nejprve jedno vejce a mixujte. Rozklepněte i druhé vejce a opět mixujte. Vložte vanilkový extrakt, polovinu přichystané moučné směsi a všechno podmáslí. Zase mixujte. Nakonec vsypte druhou polovinu moučné směsi a ještě jednou naposled zamixujte. Těsto je tímto hotové.
  4. Těsto lijte do papírových košíčků, přičemž ty by měly být naplněny tak ze tří čtvrtin. Do každého košíčku pak dejte zhruba lžičku dulce de leche a opatrně zamíchejte párátkem, nebo úzkým koncem lžičky, čímž uděláte v muffinech mramorový efekt.
  5. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 15-20 minut. Poté vytáhněte plech z trouby a nechte vychladnout.

Tacos se smaženým avokádem

Porce

Pro 4 osoby

Ingredience

  • 225 ml zakysané smetany
  • 450 g kukuřičných lupínků (cornflakes)
  • 100 g sýru feta – rozlámaného
  • 2 stroužky česneku – oloupané a nasekané
  • Chilli paprička – nasekaná najemno
  • ½ malé hlávky zelí – zbavené košťálu a rozkrájené
  • 2 avokáda – oloupaná, vypeckované a rozčtvrcená
  • Vejce – rozšlehané
  • Svazek koriandru
  • 3 lžíce sezamových semínek
  • Lžíce cukru
  • 2 lžíce avokádového oleje (+ na smažení)
  • Lžička sušených chilli vloček
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • Čerstvá šťáva ze dvou limetek
  • Sůl a pepř
  • Fazole v plechovce (ideálně černé)
  • Kukuřičné tacos tortilly

Postup

  1. V prvním kroku si nachystáme koriandrovou omáčku. Do mixéru vložte zakysanou smetanu, avokádový olej, šťávu z jedné limetky, česnek, chilli, koriandr a lžičku soli. Mixujte 1 až 2 minuty, než vám vznikne krásně hladká omáčka.
  2. Poté si přichystáme salát. Ten uděláme smícháním zelí se zbylou limetkovou šťávou, sezamovým olejem, 1 lžící sezamových semínek a hodně velkou špetkou soli.
  3. Následně si vytvoříme směs na obalování. Vložte kukuřičné lupínky do uzavíratelného sáčku a pomocí paličky na maso, nebo válečku je rozdrťte. Sáček otevřete a přisypte chilli vločky, zbylá sezamová semínka, cukr a trochu soli. Promíchejte a vysypte na talíř.
  4. Vezměte si pánev (v tomto případě je ideální typ wok) a rozpalte v ní 2 centimetry vysokou vrstvu oleje (teplota by se měla držet pod 200°C). Následně začnete obalovat čtvrtky avokáda, a to nejprve v rozšlehaném vejci a pak v přichystané směsi na obalování. Vkládejte je do rozpáleného oleje a smažte z obou stran do zlatohněda. Mělo by to být poměrně rychlé, něco mezi 1 a 2 minutami. Po usmažení je vždy nechte okapat od přebytečného oleje na papírových ubrouscích.
  5. Na závěr si vše zkompletujeme. Do každé tacos tortilly vložte hrst salátu, trochu ohřátých fazolí a 1 až 2 kusy smaženého avokáda. To zalijte koriandrovou omáčkou a posypte kousky fety. Hotovo, dobrou chuť!

Avokádové pani puri

Porce

20 kusů

Ingredience

20 pani puri koulí

Na náplň

  • Avokádo – oloupané, zbavené pecky a nadrobno rozkrájené
  • Menší rajče – najemno nakrájené
  • Jarní cibulka – najemno nasekaná
  • ½ červené cibule – najemno nasekané
  • ½ až 1 chilli paprička – zbavená semen a najemno nasekaná
  • 2 lžičky čerstvé limetkové šťávy
  • Kůra z poloviny limetky
  • Menší hrst nasekaných koriandrových listů
  • Sůl

Na omáčku

  • 250 ml vody
  • Lžíce směsi masala na pani puri
  • 4 lžíce tamarindové omáčky
  • 8 najemno nasekaných mátových listů

Postup

  1. Omáčku připravíme jednoduše tak, že smícháme vodu se směsí masala, tamarindovou omáčkou a mátovými listy. Pokud ji budeme chtít více sladkokyselou, pak dáme více tamarindové omáčky, pokud více pálivou, tak více masala směsi.
  2. Náplň přichystáme tak, že nejprve v míse opatrně promícháme kousky avokáda s limetkovou šťávou a kůrou. Pak už jen přidáme zbytek surovin, zamícháme a dle chuti osolíme.
  3. Nakonec si vezmeme pani puri koule a do každé z nich v její tenčí straně uděláme prstem díru. Touto dírou plníme koule směsí. Před vložením do úst namáčíme koule do omáčky.

Studená avokádová polévka se salsou z mořských plodů

Ingredience

Na polévku

  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 80 ml olivového oleje
  • 200 g jogurtu
  • 3 velká avokáda
  • Cibule – nahrubo nakrájená
  • Svazek koriandru – zvlášť oddělené listy a stvoly
  • Šťáva z jedné limetky
  • Sůl a pepř

Na salsu

  • 150 g krevet
  • 100 g masa z kraba
  • 4 rajčata nakrájená na kostky
  • Červená cibule – nasekaná najemno
  • Kůra a šťáva z jedné limetky
  • Chilli paprička – nadrobno nasekaná
  • 3 lžíce nasekaných koriandrových listů
  • Olivový olej

Postup

  1. V rozpálené pánvi na olivovém oleji osmahněte cibuli a koriandrové stvoly doměkka. Dejte bokem.
  2. V hrnci přiveďte k varu zeleninový vývar. Vhoďte do něj koriandrové listy, prakticky okamžitě je zase vytáhněte a vložte do ledové lázně. Vývar následně nechte vychladnout a poté vychladit v lednici.
  3. Vychlazený vývar nalijte do mixéru a přidejte všechna tři avokáda (oloupaná a zbavená pecek pochopitelně). Mixujte dohladka. Přidejte jogurt a limetkovou šťávu, osolte a opepřete. Zamíchejte a dejte opět chladit do lednice.
  4. Veškeré ingredience na salsu vložte do mixéru a rozmixujte.
  5. Vychlazenou polévku rozlijte do talířů, posypte koriandrovými listy a zalijte jednou až dvěma lžícemi salsy.

Recepty na smoothie s použitím avokáda

Zapomenout nesmíme ani na naše smoothie recepty, v nichž je avokádo použito. Naleznete je v těchto článcích.

Odrůdy

Zatímco je u nás avokádo i přes svou strmě rostoucí popularitu stále exotickým ovocem, které se na stole objevuje spíše sporadicky, prakticky na celém americkém kontinentu se těší obrovské oblibě. Není proto divu, že byly vyšlechtěny desítky a možná už i stovky nejrůznějších odrůd. Ty se od sebe navzájem liší velikostí, tvarem, barvou slupky a dužiny, chutí a tak podobně. V našich silách není se všem věnovat a koneckonců to není ani cíl tohoto článku. Pro zajímavost však v krátkosti popíšeme některé z nejpopulárnějších a nejpěstovanějších kultivarů.

Bacon

Odrůda zelené barvy dobré kvality. Velikost je střední. K dostání bývá od konce podzimu do jara.

Znaky
Oválný tvar, pecka je střední až velká, dobře se loupe, chuť je jemná
Hmotnost
180 až 360 g
Vzhled
Hladká a tenká slupka, zeleno-žlutá dužina

Fuerte

Sklizeň probíhá od konce přes zimu až do konce léta. Jedná se o klasickou odrůdu vysoké kvality.

Znaky
Hruškovitý tvar, střední pecka, snadné loupání, skvělá plná chuť
Hmotnost
150 až 420 g
Vzhled
Hladká a tenká slupka, krémová lehce nazelenalá dužina

Gwen

Velmi podobná kultivaru Hass s tím rozdílem, že je o něco větší.

Znaky
Švestkovitý tvar, malá až střední pecka, lehce se loupe, má výbornou chuť
Hmotnost
180 až 450 g
Vzhled
Zvrásněná, silná avšak poddajná slupka, krémová zlato-zelená dužina

Hass

Pravděpodobně nejoblíbenější a nejchutnější odrůda vůbec. Vyznačuje se černo-fialovou barvou, kterou však získá až v době, kdy je dokonale vyzrálá.

Znaky
Oválný tvar, malá až střední pecka, snadno se loupe, nepřekonatelná chuť
Hmotnost
150 až 360 g
Vzhled
Vrásčitá, silná a pružná slupka, vybledle zelená dužina krémové konzistence

Lamb Hass

Kultivar specifické a nanejvýš příjemné chuti dosahující velkých rozměrů a hmotnosti.

Znaky
Jemná krémová konzistence, relativně výrazná oříšková chuť, souměrný tvar
Hmotnost
360 až 560 g
Vzhled
Prakticky totožný s odrůdou Hass s výjimkou rozměrů

Pinkerton

Kultivar s malou peckou, vysokým počtem plodů na strom a rozsáhlou škálou velikostí plodů.

Znaky
Podlouhlý hruškovitý tvar, malá pecka, naprosto bezproblémové loupání, skvělá chuť
Hmotnost
240 až 540 g
Vzhled
Středně silná slupka s jemným zvrásněním, krémová světle nazelenalá dužina

Reed

Větší odrůda kulovitého tvaru dostupná v létě a začátkem podzimu.

Znaky
Kulovitý tvar, pecka střední velikosti, snadná zbavení se slupky, dobrá chuť
Hmotnost
240 až 540 g
Vzhled
Tlustá zelená slupka s mírným vrásněním, dužina je krémovitá

Zutano

Snadno rozpoznatelný kultivar díky své žluto-zelené slupce (někdo by ji mohl označit za světle zelenou). Dostupný je od září do začátku zimy.

Znaky
Hruškovitý tvar, středně těžký na oloupání, jemná chuť
Hmotnost
180 až 420 g
Vzhled
Lesklá tenká žluto-zelená slupka, mírně nazelenalá dužina

Pro vaši představu o tom, jak se od sebe navzájem mohou jednotlivé odrůdy avokáda lišit, ještě sdílíme ilustrovaný obrázek patnácti kultivarů, mezi nimiž najdete i všechny výše zmíněné. Zdroj: sauceome.com

Odrůdy avokáda

Co s avokádovou peckou

Pecky z avokáda končí většinou v koši, ale možná je to tak trochu škoda. Dá se z nich totiž vyrobit například výživná obličejová maska, nebo vlasový šampón. V poslední době se též objevilo mnoho doporučení týkajících se jejich přímé konzumace ve formě čaje, omáček, smoothie a podobně. Na tomto místě je třeba jednoznačně říci, že konzumaci avokádové pecky nelze doporučit. Nejde o to, že by byly známé nějaké její negativní účinky, ale současně nebylo prokázáno, že by neexistovali. V současnosti probíhá několik dlouhodobých vědeckých výzkumů, které se případnou vhodností a zdravotními přínosy konzumace této pecky zabývají, nicméně ty ještě nejsou dokončeny. Nutno přiznat, že jejich dosavadní zjištění vypadají dobře, ale studie stále ještě nejsou dokončeny a tudíž nelze jednoznačně konstatovat, že je pojídání bezpečné. Zatím proto doporučujeme použít avokádovou pecku tím nejoblíbenějším možným způsobem. Vypěstujte si z ní vlastní hruškovec přelahodný.

Jak si vypěstovat vlastní hruškovec přelahodný z pecky

Toxicita

Avokádo jako plod i hruškovec přelahodný jako rostlina obsahují toxickou látku nesoucí označení persin. Ta není pro člověka a priori nebezpečná, byť jsou známy zcela ojedinělé případy alergických reakcí na něj. Co je však mnohem důležitější, tento toxin je velmi nebezpečný pro zvířata všeho druhu. Zdokumentovány jsou závažné případy otravy koček, psů, krav, koz, králíků, potkanů, prasat, ptáků, ryb a koní. V lepším případě dopadly tyto případy závažnými zdravotními komplikacemi, v horším případě úhynem zvířete. Persin je extrémně nebezpečný obzvláště pro papoušky, kteří po požití avokáda, nebo okusování hruškovce přelahodného zpravidla nejpozději do 24 hodiny uhynou. V žádném případě proto nedopusťte, aby se vaše zvířata dostala do styku s plody, či samotnou rostlinou.

Hruškovec přelahodný

Pokud patříte mezi majitele psů, nebo koček a krmíte některým z dražších prémiových krmiv, není nepravděpodobné, že jste narazili na krmiva značky AvoDerm, v nichž významnou část složky tvoří právě avokáda. Jak je to možné? Tato společnost používá velmi specifickou a neobvyklou odrůdu, která persin neobsahuje. Nijak tedy nevyvrací známá fakta o toxicitě tohoto druhu ovoce pro zvířata. Jedná se jen o onu pověstnou výjimku potvrzující pravidlo. Tolik pro úplnost.