Možná se vám již někdy stalo, že jste si chtěli připravit čerstvou šťávu, ale neměli jste zrovna po ruce odšťavňovač. Dost možná taky vůbec žádný nemáte, protože byste ho dostatečně nevyužili, nebo zrovna nemáte dostatek financí na jeho pořízení. Je ale taky pravděpodobné, že jeho koupi zvažujete, ale nejste si jisti, zda jsou pro vás čerstvé šťávy to pravé a nechcete jeho koupi uspěchat, přičemž byste rádi nějaké ty šťávy ochutnali, abyste věděli, na čem jste. Co s tím?
Ať už patříte do jakékoliv zmíněné skupiny, není třeba věšet hlavu, protože řešení existuje. Celý proces sice není tak elegantní a přímočarý jako je tomu s odšťavňovačem, ale žádné velké čarování to také není, takže se toho rozhodně nemusíte bát. Na následujících řádcích si krok po kroku řekneme, jak si čerstvou domácí šťávu připravit bez využití odšťavňovače. Jediné co budete potřebovat, jsou ovoce a zelenina, z nichž chcete šťávu připravit, jemné sítko (nebo nějakou tkaninu na překapání) a dostatečně výkonný stolní mixér (výborně poslouží pochopitelně i smoothie maker).
Krok 1
Veškeré suroviny pořádně opláchněte pod tekoucí vodou. Pokud budete používat nějaký salát, nebo obdobnou listovou zeleninu, nezapomeňte od sebe oddělit jednotlivé listy a ty důkladně zbavit všech nečistot zvlášť. Ty mají totiž tendenci zachytávat na sobě různé nečistoty a menší kamínky ve zvýšené míře.
Krok 2
V případě že hodláte na šťávu použít nějaký druh listové zeleniny, pak lze nanejvýš doporučit mixovat ji společně s trochou vody. Budete-li kombinovat s ostatními druhy zeleniny, respektive ovoce, tak nejprve rozmixujte listovou zeleninu s trochou vody, poté přidejte zbylé ingredience a znovu mixujte.
Krok 3
Nyní začněte rozmixovanou směs přes sítko (respektive tkaninu) pomalu nalévat do sklenice. Během tohoto cezení dojde k zachycení zbytků dužiny a pevných částí v sítku a oddělení šťávy. V průběhu cezení můžete celému procesu pomoci tím, že budete směs v sítku jemně míchat. Urychlíte tak odkapání šťávy do sklenice. Celá tato část procesu může být trochu „špinavá“ a proto doporučujeme scedit šťávu nejprve do mísy, nebo jiné nádoby s větším průměrem a teprve poté ji rozlít do sklenic. Jde to ale i přímo, jen je třeba počítat s tím, že kolem trochu nacákáte.
Krok 4
Dejte se rovnou do pití! Výhodou čerstvé šťávy je právě to, že má v sobě zachován maximální počet živin, které postupem časem oxidují. Nepřipravujte si proto šťávu dopředu a neskladujte ji v lednici, přicházíte tak o velkou část cenných látek.