Doporučený článek: Čím naboostovat vaše smoothie

30 druhů potravin pro přirozenou detoxikaci

By | 1 května, 2018

Nemusíte být nezbytně na detoxikační kůře, abyste mohli zařadit tyto tělo přirozeně očisťující potraviny na váš jídelníček. Následující druhy ovoce, zeleniny a bylin poskytnou vašim játrům pomocnou ruku, aby mohla pracovat na plný výkon a udržovat tak vaše tělo co nejčistější. Udělejte něco pro své tělo a dopřejte mu některé z těchto potravin každý den, čímž dlouhodobě zajistíte jeho přirozenou detoxikaci.

30 druhů potravin pro přirozenou detoxikaci

1. Jablko

Jablka obsahují vysoké množství polysacharidu pektin, což je látka, které napomáhá vylučování nežádoucích kovů a potravinových aditiv z těla. Jak říká jedno volně přeložené velšské přísloví: „Jablko denně doktora odežene.“ Připravit si můžete třeba toto jednoduché Jablečné smoothie.

Jablka v bedýnce

2. Artyčok

V artyčoku nalezneme velké množství vitamínů C a K, nejrůznějších antioxidantů a vlákniny. Jeho konzumace pak také napomáhá tvorbě žluči. Jestli jste ho tedy ještě nevyzkoušeli, je na čase to změnit. Jeho chuť je velmi specifická, avšak velmi lahodná.

Palice artyčoku

3. Chřest

Chřest je krom jiného jednou z nejlepších potravin ulevujících od stresu. Dále pak působí jako přírodní diuretikum, čímž funguje jako podpora při odvodňování jater.

Hlavičky chřestu

4. Avokádo

Avokádo je známo především pro svůj obsah prospěšných tuků snižujících hladinu špatného cholesterolu v naší krvi. Méně lidí už je pak obeznámeno s faktem, že se v něm nachází tripeptid glutathion, který ochraňuje lidské tělo před oxidačním stresem a podporuje vylučování syntetických druhů chemikálií. Myslete na to, až zase budete zvažovat, že si dáte třeba Smoothie z avokáda.

Avokáda na hromadě

5. Bazalka

Bazalka je bylinka, jejíž konzumace zlepšuje průběh metabolických procesů v těle a zbavuje krev chemických látek. Její svěží chuť, kterou propůjčuje salátům a pizze je v tomto ohledu pak jen pomyslnou třešničkou na dortu.

Čerstvá rostlina bazalky

6. Červená řepa

Červená řepa obsahuje skvělý a jedinečný mix fytochemikálií a minerálů, které výborně pročišťují krev a játra. Tato zelenina je nicméně zdraví prospěšná v mnoha dalších ohledech. Mimo jiné zlepšuje činnost mozku a kardiovaskulárního systému, zvyšuje imunitu a zlepšuje výkonnost při tělesné zátěži. Zkuste třeba Smoothie z červené řepy.

Svazek bulev červené řepy

7. Para ořechy

V rámci našeho tématu oceňujeme především jejich vysoký obsah selenu nezbytného pro vylučování extrémně škodlivé rtuti. Nalezneme v nich ale také vyvážený poměr sodíku, vápníku, draslíku a hořčíku, které srovnají krevní tlak a udrží naše srdce v dobré kondici.

Para ořechy na hromádce

8. Brokolice

Brokolice zvyšuje množství glutathionu v těle (v tomto ohledu má tedy obdobný efekt jako avokádo), což je látka ulehčující přeměnu toxinů do podoby snadno vylučitelné z lidského těla. Opomenout pak nesmíme ani fakt, že je pravidelná konzumace košťálové zeleniny, mezi kterou brokolice patří, čím dál tím častěji spojována s dlouhověkostí.

Zelená brokolice

9. Růžičková kapusta

Je značně bohatá na síru a tudíž podporuje vyplavování toxinů z těla. Mimo to v ní nalezneme též významné množství indol-3-karbinolu, sulforafanu a antioxidantů, což z ní dělá výborného pomocníka při boji s rakovinou.

Růžičková kapusta v misce

10. Zelí

Stejně jako v předchozím bodě zmíněná růžičková kapusta i zelí obsahuje velké množství síry. Zelí také stimuluje aktivaci některých velmi důležitých detoxikačních jaterních enzymů.

Hlávky zelí

11. Mrkev

Díky svému vysokému obsahu antioxidantu glutathion, se řadí mezi jedny z vůbec nejsilnějších druhů zeleniny detoxikujících naše tělo. Mimo to je plná beta-karotenů a vitamínu A, čímž má pro nás velký přínos v oblastech imunity a obrany před kardiovaskulárními onemocněními.

Svazek mrkve

12. Květák

Další významný zástupce košťálové zeleniny, který našemu tělu prospívá obdobným způsobem jako jeho zelená sestřička brokolice. Jeho konzumace podporuje v našem těle tvorbu enzymů, které ulehčují vyplavování jedů a karcinogenů z těla ven.

Hlávky květáku

13. Koriandr

Tato nenápadná aromatická bylina má schopnost vyplavovat nebezpečnou rtuť a další těžké kovy z tkání, čímž může dojít k jejich navázání na jiné odpadní látky a tedy i k jejich následnému vyloučení. Více o něm si přečtěte v našem článku Koriandr – léčivé účinky, využití, pěstování, recepty.

Listy koriandru v talíři

14. Kapusta

Tato často přehlížená zelenina má skvělé očistné schopnosti a navíc je doslova plná pro nás velmi důležitého vitamínu K.

Listy kapusty v míse

15. Pampeliška

Většina lidí má pampelišku jen za bezcenný plevel, ale opak je pravdou. Už její plný název pampeliška lékařská přímo říká, že se jedná o léčivku. Má mnohočetné využití, nicméně v kontextu našeho tématu nás bude zajímat především její příznivý účinek na funkci ledvin a jater.

Květ, list a kořen pampelišky

16. Fenykl

Rostlina fenyklu chrání játra před působením nežádoucích chemikálií. Podpořte proto jeden ze svých životně nejdůležitějších orgánů a připravte si z něj třeba salát.

Bulvy fenyklu

17. Lněné semínko

Lněné semínko má pro nás velmi mnoho pozitivních účinků, přičemž jedním z nejčastěji zmiňovaných je vysoký obsah zdraví prospěšných tuků. Velmi podstatné je však i to, že se v něm nachází velké množství vlákniny, které jak určitě víte, žádoucím způsobem reguluje trávení a vylučování a tudíž i pro detoxikaci jako takovou.

Lněná semínka v dřevěné misce

18. Zázvor

Zázvor, respektive jeho oddenek podporuje metabolismus, vylučování odpadních látek z těla a též fungování jater.

Velký oddenek zázvoru

19. Kadeřávek

Kadeřávek nepatří mezi tolik oblíbené druhy listové zeleniny, ale to je škoda, neboť má významný komplexní vliv na zpracování a vylučování celé řady odpadních látek a jedů z našeho těla pryč.

Listy kadeřávku na talíři

20. Citron

Citron má v sobě obsaženy látky, které pomáhají tělu přeměnit toxiny do formy rozpustné ve vodě, což je forma pro tělo nejsnáze zpracovatelná a vylučitelná.

Dva citrony na stromě

21. Za studena lisované organické oleje

Kvalitní za studena lisované oleje jako je například ten olivový, konopný nebo lněný jsou výbornou olejovou bází, která do sebe může absorbovat některé druhy toxických látek.

Za studena lisované organické oleje

22. Cibule

Cibule je plná několika aminokyselin obsahujících síru a její konzumace tak napomáhá detoxikaci jater, kterým tak výrazně ulehčuje jejich už tak těžkou práci. Doporučit ji však můžeme i z obecného hlediska, neboť nám prospívá v celé řadě dalších ohledů.

Žlutá a červená cibule

23. Petržel

Tato diuretická bylinka zkrátka a jednoduše zajistí, aby se nám „chtělo“, což samozřejmě vede k tomu, že jdou toxiny z našeho těla rychleji, jestli víte, jak to myslíme.

Lístek petržele

24. Ananas

Ananas je ze zdravotního hlediska známý mimo jiné i proto, že obsahuje speciální trávicí enzym bromelain (či také bromelin), který ve velké míře podporuje pročišťování střev a fakticky tedy zvyšuje jejich funkčnost. V krátkosti jen dodejme, že se v ananasu nachází poměrně značné množství vitamínu C a tak nám bude nápomocný i při budování obranyschopnosti. Vyzkoušejte proto doma například náš recept na Ananasové smoothie.

Velké ananasy

25. Špenát

Čerstvý špenát je v současnosti velmi populární listová zelenina a zároveň další ze zástupců potravin obsahujících ve zvýšeném množství v tomto článku již několikrát zmiňovaný silný antioxidant glutathion. Neváhejte si proto připravit kupříkladu toto Zelené špenátové smoothie.

Čerstvé špenátové listy v misce

26. Kurkuma

Toto již od dávných dob oblíbené koření není používáno jen a pouze ke kulinářským účelům, ale také v léčitelství, přičemž nejvíce se proslavilo v rámci Ájurvédy. Pro naše zdraví má její konzumace celou plejádu přínosů. Pro nás je však v tuto chvíli podstatné především to, že podporuje funkci jater a trávicího systému a že obsahuje účinný antioxidant kurkumin.

Čerstvé oddenky kurkumy

27. Vlašské ořechy

Vlašské ořechy ostatně jako prakticky všechny ořechy jsou pro nás z výživového hlediska velkým přínosem v mnoha ohledech. V rámci tématu tohoto článku se však opět omezíme na konstatování, že se v nich nachází velké množství aminokyseliny argininu, který mimo jiné zbavuje tělo nežádoucího amoniaku.

Nerozlousknuté vlašské ořechy

28. Potočnice lékařská

Tato rostlina sice není na pultech obchodů běžně k dostání, ale pokud se vám do ruky dostane, pak vězte, že má schopnost uvolňovat do jater enzymy zbavující je přebytečných toxických látek.

Listy potočnice lékařské

29. Mladá pšenice

Mladá pšenice má schopnost regulovat hladinu pH v našem těle, sama o sobě má silné detoxikační schopnosti a chrání játra před poškozováním.

Čerstvé výhonky mladé pšenice

30. Česnek

V česneku se nachází ohromné množství esenciálních olejů obsahujících síru a i proto je skvělou potravinou v rámci detoxikace organismu.

Palice česneku