Ostružiny jsou velmi lahodné a zdraví prospěšné lesní ovoce. Proto si dnes představíme jeden recept na smoothie z nich v kombinaci s několika málo dalšími surovinami, konkrétně na ostružinové smoothie s jablečným džusem. Dnes můžete ostružiny koupit prakticky celoročně ve všech obchodech jak v čerstvé, tak v mražené podobě. Stejně tak si je můžete vypěstovat na zahrádce z nějakého kultivaru koupeného v zahradnictví. Pokud ale máte možnost nasbírat si je někde v lese, udělejte to. Divoké ostružiny nasbírané přímo v lese jsou zcela nejchutnější, a to navíc ve stoprocentní bio kvalitě a úplně zadarmo.
SUROVINY
- 2 hrnky ostružin (je na vás zda sáhnete po čerstvých, či mražených)
- 1 hrnek jablečného džusu
- 1 kelímek bílého jogurtu (klasického, řeckého, SKYRu)
- 1 banán
- 3 lžíce medu
Porce: Vystačí na 2 až 3 porce
POSTUP
- Všechny ingredience vložte do mixovací nádoby.
- Zapněte smoothie maker a mixujte dojemna.
- Rozlijte do sklenic a podávejte pokud možno ihned dokud je nápoj čerstvý.
Poznámka 1: Ne všichni mají rádi ona malá zrníčka v ostružinách, která tak často ulpívají mezi zuby a podobně. Pokud se jim chcete vyhnout, přeceďte smoothie před rozlitím do sklenic přes dostatečně jemné sítko.
Poznámka 2: Chcete-li nápoj něčím ozdobit (například pro hosty), výborný kontrast vytvoří třeba mátové lístky. Použít se dají ale kupříkladu i chia semínka. Možností je mnoho.
TABULKA NUTRIČNÍCH HODNOT PRO OSTRUŽINOVÉ SMOOTHIE S JABLEČNÝM DŽUSEM
Kalorie celkem |
698,6 |
Tuky |
9,2 g |
– Z toho nasycené mastné kyseliny |
5 g |
– Z toho polynenasycené mastné kyseliny |
1 g |
– Z toho mononenasycené mastné kyseliny |
2,2 g |
Cholesterol |
29,4 mg |
Sodík |
118,1 mg |
Draslík |
1619,9 mg |
Sacharidy |
154,2 g |
– Z toho vláknina |
18,9 g |
– Z toho cukry |
114,6 g |
Proteiny |
11,6 g |
VITAMÍNY, MINERÁLY A STOPOVÉ PRVKY
Vitamín A |
16 % |
Vitamín B12 |
13,9 % |
Vitamín B6 |
50,9 % |
Vitamín C |
125,1 % |
Vitamín E |
12,8 % |
Vápník |
39,2 % |
Měď |
30,8 % |
Kyselina listová |
34,2 % |
Železo |
18,1 % |
31,7 % |
|
Mangan |
212,4 % |
Niacin |
11,8 % |
Kyselina pantothenová |
20,9 % |
Fosfor |
31,7 % |
Riboflavin |
36,4 % |
Selen |
12 % |
Thiamin |
16,7 % |
17,1 % |