Jednoduché a naprosto úžasné jahodovo-banánové smoothie, zvlášť pokud máte k dispozici vlastní jahody ze zahrádky.
Ingredience
2 středně velké banány
8 jahod
200 ml mandlového mléka
* Můžete přidat i jednu lžičku Blendea SUPERGREENS
Postup
V první řadě nechte zmrznout jahody v mrazničce (hodina by měla stačit), poté je vyndejte a vložte do smoothie makeru. Přidejte oloupaná a na kousky rozdělené banány a vše zalijte mandlovým mlékem. Rozmixujte najemno.
Jahodovo-banánové smoothie a jeho nutriční hodnoty
Všechny níže sepsané nutriční hodnoty pro jahodovo-banánové smoothie jsou pochopitelně přibližné. Vždy bude záležet na kvalitě a skutečném množství použitých surovin. Tyto faktory se budou samozřejmě v každém jednotlivém případě do jisté míry lišit, a proto není možné výživové hodnoty naprosto přesně stanovit. Pokud však budete v maximální možné míře dodržovat doporučené množství ingrediencí, které budou mít zároveň dostatečnou kvalitu, lze se na níže uvedené údaje takříkajíc „plus-minus“ spolehnout.
Kalorie celkem | 290,3 |
Tuky | 3,3 g |
– Z toho nasycené mastné kyseliny | 0,3 g |
– Z toho polynenasycené mastné kyseliny | 0,3 g |
– Z toho mononenasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 130,7 mg |
Draslík | 1156,1 mg |
Sacharidy | 67,5 g |
– Z toho vláknina | 9,2 g |
– Z toho cukry | 39,9 g |
Proteiny | 3,9 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky
Vitamín A | 12,7 % |
Vitamín B12 | 0 % |
Vitamín B6 | 71,2 % |
Vitamín C | 126,6 % |
Vitamín D | 21,1 % |
Vitamín E | 46,2 % |
Vápník | 40,7 % |
Měď | 16,3 % |
Kyselina listová | 15,3 % |
Železo | 9,5 % |
Hořčík | 23,1 % |
Mangan | 37 % |
Niacin | 7,4 % |
Kyselina pantothenová | 9,4 % |
Fosfor | 8,2 % |
Riboflavin | 19,4 % |
Selen | 4,6 % |
Thiamin | 8,2 % |
Zinek | 5,2 % |
Alternativní použití surovin pro jahodovo-banánové smoothie
Mandlové mléko lze nahradit víceméně jakýmkoliv jiným rostlinným mlékem – sojovým, pohankovým, rýžovým nebo třeba kokosovým. Pokud nemáte problém s živočišnými mléky, klidně použijte i některé z nich.