Chia semínka (vyslovujeme čia semínka) jsou plodem rostliny zvané Šalvěj hispánská (Salvia hispanica), která má svůj původ v oblasti dnešního Mexika. Mají tmavou až černou barvu a v suchém stavu mají průměr asi jeden milimetr. Pro svůj obsah cenných látek, z nichž je vyzdvihován především vysoký obsah pro člověka nezbytných omega-3 nenasycených mastných kyselin, jsou dnes velmi oblíbenou potravinou v rámci zdravého stravování a výživy. Jejich blahodárné účinky na lidské tělo však znali již prastaré indiánské kmeny Střední Ameriky, jako byli Aztékové či Mayové. Pro Aztéky byly dokonce jednou ze tří nejdůležitějších hospodářských plodin společně s kukuřicí a fazolemi a dokonce je používali jako platidlo. My si v tomto článku rozebereme, jaké jsou jejich nutriční hodnoty, jaký mají pozitivní vliv na lidské tělo a v neposlední řadě si představíme i několik málo receptů s jejich použitím.
Přínosy chia pro lidské zdraví
Na tomto místě je nutné říci, že doposud nebyl proveden žádný oficiální lékařský výzkum prováděný na lidech, který by odhalil průkaznou souvislost mezi konzumací chia semínek a léčením, nebo prevencí jakéhokoliv onemocnění v pozitivním slova smyslu. To však ještě neznamená, že chia semínka zmiňované přínosy pro lidské zdraví nemají. Je totiž známo, co obsahují za látky a u těchto látek tyto souvislosti prokázány byly.
1. Kůže a stárnutí
Vědci odhalili, že v sobě mají chia semínka téměř dvojnásobnou koncentraci antioxidantů, než se původně předpokládalo, což znamená, že by v dostatečném množství měla snižovat aktivitu volných radikálů až o sedmdesát procent. To znamená, že jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů antioxidantů, což jsou látky, které urychlují obnovu kožních tkání a zabraňují jejich poškozování. Chia tak zvyšují kvalitu kůže a mohou napomáhat předcházet jejímu předčasnému stárnutí, na což mají obrovský vliv právě zmíněné volné radikály.
2. Zažívání
Chia semínka jsou extrémně bohatá na vlákninu. Obsahují jí téměř 7 g na 20 g celkové hmotnosti. Velkým dílem tak mohou pokrýt její doporučenou denní dávku.
Vláknina je velmi důležitou složkou naší stravy a ve zkratce řečeno zajišťuje, aby bylo naše vyprazdňování pravidelné a stolice mělo správnou tuhost. Mimo to působí také jako „plnidlo“ žaludku a zahání hlad. Když totiž přijde do styku s tekutinou, nasákne a výrazným způsobem nabobtná. Fakticky tak vytváří pocit sytosti a do jisté míry eliminuje přejídání. Nakonec pak nesmíme opomenout ani to, že rozpustná vláknina má schopnost fermentovat, když přijde do styku se střevní mikroflórou. Během této fermentace dochází k uvolňování specifického druhu mastných kyselin, jež mají na starost správnou funkčnost a dobrou kondici střevních buněk a fakticky tak fungují jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva.
3. Srdce a kardiovaskulární systém
Chia semínka umějí díky v sobě obsažené kyselině alfa-linoleové (esenciální omega-3 nenasycená mastná kyselina) předcházet vzniku srdečně-cévních zánětů, regulují hladinu cholesterolu v krvi a snižují krevní tlak, čímž jsou velkým přínosem pro naše srdce. Mimo to také napomáhají eliminovat dlouhodobý oxidační stres a je tak méně pravděpodobné, že dojde k rozvinutí arterosklerózy. V konečném důsledku tedy snižují pravděpodobnost vzniku infarktu myokardu a mnoha dalších méně, či více závažných onemocnění srdce a oběhové soustavy.
4. Vytrvalost a síla
Minimálně jistým dílem přispěla k velké oblibě chia semínek mezi vyznavači zdravého životního stylu kniha Zrozeni k běhu od amerického spisovatele a běžce Christophera McDougalla (v originále je kniha nazvaná Born to run). Jejím obsahem vás tu nechceme nijak zatěžovat, ale v rámci našeho tématu je podstatné následující. Kniha je o mexickém kmenu indiánů Tarahumarů, kteří patří mezi nejlepší běžce na světě. Za jejich výkonností podle všeho stojí jednak geny a pak také zvýšená konzumace chia semínek. Do jaké míry je toto tvrzení pravdivé, nejsme schopni posoudit, ale některé studie ukazují, že by na tom mohlo přeci jen něco být. V rámci jedné takové došlo k nahrazení sportovních nápojů za chia semínka u vytrvalostních běžců. Výsledky odhalili, že byla jejich výkonnost zachována, a to navzdory tomu, že přišli o značnou část nezdravých rychlých cukrů.
Někteří běžní lidé pak mají tu zkušenost, že když si dají chia semínka pozdě odpoledne, nebo večer, nemohou následně v noci pořádně spát, protože jsou nabuzeni a plní energie. Jak se tedy zdá, chia semínka v dostatečném množství povzbuzují organismus k činnosti a dodávají mu sílu.
5. Kosti
Díky relativně významnému obsahu vápníku, který je naprosto nezbytnou látkou pro udržení zdravých a silných kostí, jsou chia semínka vhodnou potravinou pro zajištění správné výživy naší kostry. V tomto kontextu pak nesmíme zapomenout, že v těchto malých kuličkách najdeme i bór, který lidskému tělu pomáhá metabolizovat vápník, hořčík, mangan a fosfor, což jsou další látky nezbytné pro zdraví nejen našich kostí, ale i svalů.
6. Budování svalů a snižování hmotnosti
Semínka chia obsahují ne zcela bezvýznamný podíl proteinů a tudíž jsou vhodnou součástí jídelníčku pro ty, kteří chtějí budovat svalovou hmotu, pálit tuk a mít v rovnováze hladinu cukru.
Jsou cenným zdrojem antioxidantů a doplní zásoby řady nezbytných látek ztracených během tréninku. Najdeme v nich velké množství vápníku, fosforu, hořčíku, manganu, mědi, zinku, železa a niacinu (vitamín B3).
Jednou z mnoha specifických vlastností chia semínek je jejich schopnost absorbovat až desetinásobek vody oproti jejich původní váze. Díky tomu je tělo lépe hydratováno po delší dobu a navíc je zvýšena jeho schopnost absorbovat elektrolyty. Pomocí nich je navíc zpomaleno trávení, což oddálí vznik pocitu hladu a vyrovná hladinu cukru v krvi.
Již zmíněný zinek má pak v tomto kontextu ještě jednu přínosnou vlastnost. Zvyšuje hladinu leptinu v krvi. Leptin je protein, který má krom jiného za úkol řídit náš pocit hladu, energetický výdej a vše s tím spojené. Zjednodušeně řečeno se podílí na vyrovnávání energie, kterou vydáváme a kterou naopak potřebujeme do těla doplnit.
7. Rakovina
Jak již bylo zmíněno, chia semínka jsou bohatá na omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Jedna z těch vůbec nejcennějších je kyselina alfa-linoleová (zkráceně takzvaná ALA). Tato látka je naprosto nezbytná pro správné fungování lidského těla, přičemž její hlavní přínosy spočívají v oblasti kardiovaskulární a autoimunitní. Právě oblasti autoimunity se týká mimo jiné i rakovina. Byť není tato oblast z lékařského hlediska zcela detailně prozkoumána, je známo, že ALA, do procesu vzniku buněk rakoviny vstupuje a pozitivně ho reguluje. Dle všeho je dokonce schopna buňky rakoviny ničit, aniž by přitom likvidovala buňky zdravé. Nejčastěji se v tomto kontextu přitom mluví o rakovině prsu a rakovině děložního hrdla. Tento zdravotní přínos tedy potěší především ženy.
8. Zuby
Vzhledem k tomu, že je v chia semínkách zastoupen ve velkém vápník, fosfor, vitamín A a zinek, není se čemu divit, že jsou velkým přínosem pro náš chrup. Vápník je základním stavebním kamenem zubů a je naprosto nezbytný pro jejich dobrý stav. Zinek zabraňuje tvorbě zubního kamene tím, že znemožňuje zubnímu plaku mineralizovat na zubech. Krom toho má i jisté antibakteriální účinky vedoucí k omezování množení bakterií v dutině ústní a s tím spojeného zápachu z úst. Vitamín A a fosfor jsou pak velmi důležitými látkami zajišťujícími, že budou zuby silné a tudíž i zdravé.
9. Těhotenství a kojení
Jak samotné těhotenství, tak následné období kojení je pro ženské tělo velmi náročné. Musí být v dobré kondici a současně je nezbytné, aby získávalo z potravy dostatek potřebných živin pro své vlastní fungování a výživu dítěte. Nemluvě o tom, že se jedná i o jistou psychickou zátěž. I v tomto ohledu jsou chia semínka velkým přínosem a na matku i dítě působí příznivě v mnoha ohledech. Z celé škály pozitiv zmiňme alespoň dvě, která patří mezi ta nejdůležitější. Zaprvé jde o vysoký obsah vápníku v kombinaci s ostatními minerály jako je bór a fosfor. Ty zajistí, že se bude kostra dítěte vyvíjet správným a plnohodnotným způsobem. Zadruhé jde o železo, které je naprosto nezbytným stavebním kamenem červených krvinek. Díky němu dochází ke zlepšení kvality a množství krve matky, kvalitnímu vyživování dítěte a správnému vývoji jeho oběhové soustravy. Těhotenstvím a rodičovstvím se dále zabývá slovenský portál Happy Baby.
10. Možné nežádoucí účinky chia semínek
Až do této chvíle jsme mluvili zcela výhradně o tom, jak chia semínka přispívají k tomu, abychom byli zdraví a plní síly. Jsou ale i případy, kdy jejich konzumace vhodná být nemusí.
- Obecně platí, že by si na ně měli dávat pozor osoby s nízkým krevním tlakem. Důvod je prostý. Sama semínka krevní tlak snižují.
- Opatrní by měli být také ti, kteří užívají nějaký druh léku na ředění krve, který by mohl s některými látkami v chia nevhodně reagovat.
- I když jsou standardně pro diabetiky vhodná, je nutné vzít v potaz konkrétní způsob léčby daného pacienta trpícího cukrovkou. Existuje zde totiž jistá pravděpodobnost, že by mohli ovlivňovat fungování některých léků sloužících k regulaci hladiny cukru v krvi.
- Byť je to velmi ojedinělé, může se u některých jedinců objevit nějaká forma alergické reakce. Ta je zpravidla spojena s alergií i na jiný druh semen, nebo ořechů.
Doporučení: Patříte-li do alespoň jedné z výše zmíněných skupin, je namístě konzultovat konzumaci chia semínek s vaším ošetřujícím lékařem, který vám v tomto ohledu poradí.
Nutriční hodnoty a obsah látek
Zde vypsané výživové hodnoty jsou přibližné a odpovídají množství 20 g semínek, což by měla být teoretická doporučená denní dávka pro zdravou dospělou osobu. Tématiku doporučeného dávkování rozebíráme dále hned pod touto tabulkou.
Množství | Naplnění DDD | |
Kalorie (kJ) | 87 (364) | – |
Sacharidy | 8,4 g | – |
Vláknina | 6,9 g | – |
Tuky | 6,1 g | – |
Nasycené | 0,7 g | – |
Transmastné | 0,03 g | – |
Mononenasycené | 0,5 g | – |
Polynenasycené | 4,8 g | – |
Omega-3 | 3,6 g | – |
Omega-6 | 1,2 g | – |
Bílkoviny | 3,3 g | – |
Vitamíny | ||
A | 11 μg | 1,4% |
B1 – Thiamin | 0,12 mg | 11% |
B2 – Riboflavin | 0,03 mg | 2,8% |
B3 – Niacin | 1,77 mg | 11,8% |
B9 – Kyselina listová | 9,8 μg | 2,4% |
C | 0,32 mg | <1% |
E | 0,1 mg | <1% |
Minerály | ||
Vápník | 126 mg | 12,6% |
Železo | 1,54 mg | 11,8% |
Hořčík | 67 mg | 18,8% |
Mangan | 0,54 mg | 26% |
Fosfor | 172 mg | 24,6% |
Draslík | 81,4 mg | 1,8% |
Sodík | 3,2 mg | <1% |
Zinek | 0,92 mg | 9,6% |
Voda | 1,2 g | – |
Doporučené denní dávkování
Oficiálně neexistuje žádné doporučené množství chia semínek, které bychom měli každý den spořádat. Reálně však neexistuje důvod, proč by jich měla zdravá dospělá osoba sníst více, než dvacet gramů denně. Záleží to pochopitelně i na celkové skladbě stravy každého z nás. Například ony již zmiňované omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou ve velkém množství obsaženy třeba v poměrně oblíbeném lososovi. Fakticky nemusíme jíst chia semínka vůbec, pokud látky v nich obsažené dostáváme do svého těla v dostatečném množství z jiných zdrojů. Jejich konzumace je tedy možnost, nikoliv nezbytnost.
Doporučená množství pro odlišné věkové kategorie
- U dospělých osob se mluví o konzumaci 15 až 20 gramů denně (což by měli být 2 až 3 polévkové lžíce). To by mělo pokrýt denní potřebu omega-3 nenasycených mastných kyselin.
- U dětí a mladistvých mezi 10 a 18 lety se doporučuje spotřeba okolo 10 gramů za den.
- U dětí do 10 let se může denní dávka pohybovat mezi 5 až 10 gramy
- Někdy se lze setkat i s tříměsíční ozdravnou kůrou pro osoby s kardiovaskulárními problémy. Během ní jsou dávky zvýšeny na 30 až 45 gramů za den dle individuálních potřeb.
Poznámka: Při konzumaci zvýšeného množství chia semínek je nezbytné, aby byla rozemleta, neboť by v celistvém stavu mohla způsobit méně, či více závažné gastrointestinální problémy.
Druhy chia semínek
Možná jste si všimli, že ne všechna chia semínka jsou tmavá a že se mezi nimi tu a tam objeví i nějaké to bílé. Je i dost pravděpodobné, že jste v obchodě se zdravou výživou narazili na balení čistě bílých. Jaký je v nich rozdíl? Kromě barvy prakticky žádný. Šalvěj hispánská jako taková plodí téměř výhradně tmavá semena a jen občas je nějaké bílé. Existuje však vyšlechtěná odrůda, u níž je tomu naopak. Když se zkoumalo, zda je z hlediska výživových hodnot lepší původní, nebo vyšlechtěná odrůda, zjistilo se, že jsou rozdíly mezi nimi naprosto minimální a fakticky zanedbatelné. Rozdíl je tedy pouze vizuální.
Bílá odrůda nese zpravidla pojmenování Salba, či Salba Chia. Jde o název vzniklý kombinaci prvního písmene latinského názvu této rostliny – Salvia hispanica a latinského slova pro bílou barvu – alba. Vymysleli ho bratři Meallasovi z Argentiny, kteří tento kultivar také vyšlechtili. Odrůda Salba je o něco dražší, než původní tmavá semena, a to především z toho důvodu, že není pěstována v tak velkém množství, což ji činí méně dostupnou.
Recepty
Chia semínka jsou v kuchyni velmi široce využitelná, a to především díky tomu, že jsou prakticky zcela bez chuti a vůně, čímž nijak neovlivní výslednou chuť připravovaného pokrmu. Jejich zajímavou vlastností je pak to, že po namočení do tekutiny nasáknou a vytvoří poměrně hutnou gelovitou hmotu, která má vcelku dobré pojivé vlastnosti.
Když to tedy nějak shrneme, tak ačkoliv je možné tuto potravinu používat různě, nejčastěji se setkáme s recepty, které mají tak nějak blízko k těstům, mléčným produktům a dezertům obecně. Zcela nejoblíbenější jsou pak všemožné kombinace s jogurty, tvarohy a mléky živočišného i rostlinného původu. Pro inspiraci jsme pro vás sepsali něco málo přes 10 receptů, které vám budou nejlépe ilustrovat zajímavou a širokou škálu využitelnosti této potraviny.
Sýrový chia chléb
Porce
Pro 8 osob
Ingredience
- 8 vajec
- ¾ hrnku vody
- Hrnek kefíru
- Lžička soli
- Lžička pepře
- 4 hrnky mandlové mouky
- 1 a ½ hrnku chia semínek
- 2 hrnky čerstvého sýra
- Tuk na vymazání formy
Postup
- Nechte troubu předehřát na 180°
- Rozmíchejte společně vejce, kefír, vodu, sůl a pepř.
- Postupně do připravené tekuté směsí zapracujte mandlovou mouku, chia semínka a čerstvý sýr.
- Hotové těsto nalijte do vymazané formy.
- Vložte do rozehřáté trouby a pečte zhruba tři čtvrtě hodiny.
Chia cookies
Ingredience
- ¾ hrnku chia semínek
- ¼ hrnku vyšlehaného másla
- Vaječný bílek
- ½ hrnku kokosového cukru
- ½ hrnku agávového sirupu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ½ hrnku mouky
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky prášku do pečiva
Postup
- Troubu dejte předehřát na 190°
- Na plech položte pečící papír a na něj rozprostřete chia semínka. Dejte je do trouby lehce opéct, a to na 10 až 15 minut (dávejte si ale pozor, abyste je nepřipálili).
- Ve velký míse smíchejte kokosový cukr, agávový sirup, vyšlehané máslo, vaječný bílek, vanilkový extrakt, mouku, sůl, prášek do pečiva a opečená chia semínka, dokud se vše krásně nespojí v těsto.
- Pomocí polévkové lžíce nyní nanášejte hotové těsto na plech vyložený pečícím papírem. Na každé cookie bude stačit jedna až dvě lžíce v závislosti na tom, jak velké je chcete mít. Dávejte si také pozor, aby byl mezi jednotlivými sušenkami dostatečný odstup a ony se vám nespekly.
- Vložte do trouby a pečte 6 až 8 minut do zlatohněda.
- Vyjměte plech z trouby a než budete cookies z plechu sundávat, pár minut je nechte zchladnout. Poté je na vhodném místě nechte vychladnout zcela.
- Můžete rovnou podávat, nebo uschovat v neprodyšném obalu.
Ostružinový chia džem
Porce
Zhruba jedna průměrná sklenice
Ingredience
- Hrnek ostružin
- Oloupaná a vypeckovaná broskev nakrájená na kousky
- Čerstvě vymačkaná šťáva z poloviny citronu
- 1 až 2 lžíce medu dle chuti
- 2 lžíce chia semínek
Postup
- Menší pánev rozehřejte na středním plameni. Dejte do ní ostružiny, kousky broskve a citronovou šťávu. Jakmile se směs zahřeje a šťáva začne probublávat, vezměte si vidličku a pevné kousky rozmačkávejte vidličkou, dokud vám nevznikne konzistentně hustá směs (bude to trvat několik minut).
- Vzniklou směs oslaďte medem, přidejte chia semínka, promíchejte a odstavte z plamene. Jakmile marmeláda dostatečně zchladne, přemístěte ji do zavařovačky, kterou uzavřete víčkem a vložte do ledničky. V dobře uzavřené zavařovačce vydrží v lednici cca dva týdny.
Mangový chia jogurt
Porce
Pro 1 osobu
Ingredience
- Kelímek neochuceného nízkotučného řeckého jogurtu
- 2 lžíce neslazeného mandlového mléka
- Lžička vanilkového extraktu
- Lžička agavového sirupu
- 2 špetky muškátového oříšku
- Mango (oloupané, vypeckované a nakrájené na kousky)
- Vrchovatá lžíce chia semínek
Postup
- Ve smoothie makeru rozmixujte řecký jogurt, mandlové mléko, vanilkový extrakt, agávový sirup, muškátový oříšek a polovinu kousků manga.
- Do směsi přimíchejte chia semínka a druhou polovinu kousků manga a nechte přes noc vychladit v lednici.
- Před servírováním jogurt ještě jednou promíchejte, ochutnejte a podle potřeby klidně ještě doslaďte agávovým sirupem.
Jahodová chia marmeláda
Ingredience
- 350 g jahod
- 3 lžíce medu nebo javorového sirupu (použít můžete i jiný typ sladidla)
- Lžíce chia semínek
Postup
- Do středního rendlíku vložte jahody společně s medem (můžete přilít i trošku vody) a na středním plameni za stálého míchání přiveďte směs k varu. V tuto chvíli už by měli být jahody alespoň částečně povolené a tak vezměte mačkač na brambory a rozmačkejte je (využít lze i obyčejnou vidličku).
- Plamen trochu stáhněte, přisypte chia semínka a opět za stálého míchání vařte, dokud celá směs nezíská téměř marmeládovitou konzistenci, což bude trvat nějakou čtvrt hodinu, možná o pár minut více. Pamatujte, že jak bude marmeláda chladnout, tak ještě o něco více ztuhne, tudíž s tím počítejte z hlediska konečné konzistence. Odstavte rendlík ze sporáku, marmeládu ochutnejte a podle potřeby ji ještě případně doslaďte.
Kakao-oříškový chia nápoj
Porce
Pro 2 osoby
Ingredience
- ¾ hrnku vody
- ¼ hrnku celých lískových ořechů (dopředu přes noc naložených ve vodě)
- Lžíce chia semínek
- Lžíce kakaa
- 4 vypeckované sušené datle
- Špetka soli
- 10 kostek ledu
Postup
- Všemi surovinami naplňte smoothie maker a umixujte z nich hladký nápoj.
- Rozlijte do dvou sklenic a ihned podávejte.
Dýňová chia ovesná kaše
Porce
Pro 2 osoby
Ingredience
- 2 hrnky kokosového mléka
- 2/3 hrnku ovesných vloček
- ½ hrnku dýňového pyré
- ½ lžíce chia semínek
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- Špetka soli
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky sušeného zázvoru
- Špetka muškátového oříšku
Postup
- Nalijte do hrnce kokosové mléko a přiveďte ho k varu (nesmí klokotat, ale jen lehce probublávat).
- Přidejte ovesné vločky, dýňové pyré a chia semínka. Stáhněte plamen a nechte táhnout zhruba 6 minut.
- Přidejte vanilkový extrakt, sůl, skořici, zázvor a muškátový oříšek a nechte táhnout ještě cca 6 minut, dokud ovesné vločky dostatečně nezměknou.
Kokosové chia lívance
Porce
Pro 2 osoby
Suroviny
- ¼ hrnku mouky
- 2 lžíce kokosové mouky
- 3 lžíce proteinového prášku s vanilkovou příchutí
- ½ lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- Lžíce chia semínek
- Lžíce kokosových vloček
- Vejce
- 4 lžíce mandlového mléka
Postup
- Vezměte si velkou mísu, dejte do ní všechny sypké ingredience a ty důkladně promiste. Následně přidejte zbylé tekuté suroviny a ze všeho vypracujte těsto.
- Rozehřejte si lívanečník na středním plameni, lehce ho omastěte kokosovým olejem a do jednotlivých prohlubní nalévejte přiměřené množství těsta tak, aby vám nepřetékalo mimo.
- Jakmile se z viditelné strany začnou objevovat bublinky, které budou následně praskat, je čas lívanec otočit a osmažit i z druhé strany zhruba další minutu až dvě. Z obou stran by měl být krásně zlatohnědý.
Jahodový chia pudink
Porce
Pro 4 až 6 osob
Ingredience
- 450 g očištěných jahod
- 400 ml kokosového mléka
- 4 lžíce medu
- 1 vanilkový lusk
- ¾ lžičky limetkové kůry
- ½ hrnku chia semínek
Postup
- Vložte všechny suroviny kromě chia semínek do mixéru a rozmixujte je zcela najemno. Ochutnejte, a pokud není směs dostatečně sladká, přidejte ještě adekvátní množství medu.
- Do dostatečně velké mísy nasypte chia semínka, zalijte je připravenou směsí a vše důkladně promíchejte. Nechte čtvrt hodiny odstát a poté ještě jednou zamíchejte.
- Mísu neprodyšně zakryjte potravinovou fólií a nechte ji v lednici vychladit minimálně čtyři hodiny. Takto zakrytý pudink však v lednici vydrží bez problémů až 3 dny. Čím déle bude pudink v lednici stát, tím více bude hutnější. Před podáváním ho vždy ještě jednou promíchejte. Kdyby byl náhodou až přespříliš hutný, stačí přilít trochu vody a lehce ho tak naředit dle potřeb.
Poznámky
- Med je samozřejmě možné nahradit jakýmkoliv jiným sladidlem v závislosti na vašich osobních preferencích. Skvěle ho nahradí třeba javorový sirup.
- Pokud chcete servírovat jahodový chia pudink jako dezert v rámci nějaké společenské události, můžete ho ozdobit například plátky jahod, kokosovými plátky, čerstvou limetkovou kůrou, nasekanými ořechy, kakaovými boby či lístky čerstvé máty.
Jahodový chia tvaroh a s citrónovou kůrou
Ingredience
- 1 a ½ hrnku dobře vyzrálých jahod (očištěných a rozpůlených)
- 3 lžíce agávového sirupu, medu či jiného sladidla dle chuti
- 3 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce citronové kůry
- 1 až 2 dvě lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 lžíce chia semínek
Postup
- Veškeré suroviny vložte do dostatečně výkonného mixéru a důkladně rozmixujte. Vzhledem k tomu, že bude směs poměrně hutná, budete muset mixér alespoň jednou, možná dvakrát zastavit a seškrábat směs z okrajů směrem do středu, aby se vše řádně zpracovalo. Ochutnejte a případně doslaďte (záležet bude i na samotných jahodách, jak moc sladké budou).
- Hotový tvaroh přendejte do neprodyšně uzavíratelné sklenice, nebo jiné nádoby a nechte vychladit v lednici přinejmenším 4 hodiny, ideálně však přes noc. Takto připravený tvaroh vydrží za ideálních podmínek v lednici až 10 dní.
Čokoládová chia zmrzlina
Ingredience
- ¼ hrnku chia semínek
- 1 a 2/3 hrnku ořechové mléka
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžíce javorového sirupu
- Lžička vanilkového extraktu
- 30 g kvalitní vysokoprocentní čokolády (rozpuštěné)
- 4 vypeckované datle
Postup
- Všechny ingredience s výjimkou datlí důkladně promíchejte v uzavíratelné nádobě. Poté přimíchejte i datle, nádobu uzavřete a dejte směs přes noc vychladit do lednice (minimálně však na 4 hodiny).
- Vychlazenou směs přelijte do vysoce výkonného mixéru a rozmixujte ji zcela najemno. Výsledkem by měla být krémová a hutná hmota. Tuto směs pak použijte do zmrzlinovače, a to dle instrukcí, které jsou uvedeny v uživatelské příručce toho daného přístroje.
Chia palačinky s řeckým jogurtem
Postup
Těsto vystačí na cca 12 palačinek (v závislosti na průměru pánve)
Ingredience
- Hrnek mouky
- Lžička kokosového cukru
- 250 ml mléka (živočišného/rostlinného)
- 2 vejce
- ¼ hrnku neochuceného řeckého jogurtu
- 2 lžičky chia semínek
- Špetka soli
Postup
- Všechny suroviny vložte do kuchyňského robota a dejte z nich vypracovat palačinkové těsto. Jakmile bude hotovo, nechte ho půl hodiny odpočinout při pokojové teplotě.
- Rozehřejte si pánev na střední až vyšší střední stupeň (můžete ji i lehounce omastit) a nalijte na ni adekvátní množství těsta. Jakmile je palačinka z první strany usmažená dozlatova, otočte ji na druhou stranu a smažte další 1-2 minuty.
- Postup smažení opakujte se zbytkem těsta, dokud vám žádné nezbude.
Chia vejce
Na tomto místě musíme nejprve vysvětlit, co to chia vejce jsou. Nejedná se o žádná míchaná vajíčka s těmito semínky, ani nic takového. Jedná se o alternativu za vejce, kterou lze následně používat v kuchyni hlavně při přípravě různých těst. Z pochopitelných důvodů jsou velice oblíbená mezi vegetariány a především pak mezi vegany, ale fakticky je mohou používat pochopitelně i všežravci.
Porce
Jedná se o náhradu za zhruba jedno vejce.
Ingredience
- 15 g chia semínek
- 40 ml vody
Postup
Chia semínka dejte do misky, zalijte je vodou, zamíchejte a nechte odpočinout alespoň 5 minut. Výsledná hmota by měla mít tuhou gelovou konzistenci.
Šalvěj hispánská a její pěstování
Šalvěj hispánská (Salvia hispanica) je jednoletá rostlina a dorůstá výšky přes jeden a půl metru. Její listy jsou 4 až 8 centimetrů dlouhé a 3 až 5 centimetrů široké. Kvete fialově, nebo bíle. Jejím plodem jsou tmavě tygrovaná, nebo bílá semínka, která jsou dnes v západním světě velmi populární mezi příznivci zdravého stravování. Prodávají se zde buď pod označením chia (tmavá), nebo salba (bílá).
Pro komerční účely je dnes Šalvěj hispánská pěstována jak ve své domovině v Mexiku, tak v mnoha dalších jihoamerických a středoamerických státech. Zmínit můžeme například Argentinu, Bolívii, Guatemalu, Ekvádor, nebo Nikaraguu. Část celosvětové produkce pochází též z pro pěstování vhodných lokalit v Austrálii a Spojených státech amerických (třeba státy Kentucky a Arizona).
Jedná se o relativně náročnou rostlinu na podmínky, avšak s vyšlechtěním nových kultivarů došlo k rozšíření možností jejího pěstování i do oblastí, kde by to dříve nebylo možné. Fakticky se jí daří v oblastech od 800 do 2200 metrů nad mořem. Stále však platí, že vhodnější klimatické podmínky vedou k lepším výnosům a vyšší kvalitě chia semínek. Například v Argentině, nebo Kolumbii se pohybují výnosy z jednoho hektaru mezi 450 a 1250 kilogramy, zatímco v některých ekvádorských oblastech dosahují výnosy ze stejné plochy až 2300 kilogramů.
Kde se dají chia semínka koupit
V dnešní době již koupíte chia semínka bez problému v prakticky jakémkoliv marketu v sekci zdravé výživy, nebo sušených plodů. Pokud si budete chtít vybrat z větší nabídky různých výrobců a různých velikostí balení, zavítejte buď do některé z kamenných prodejen zdravé výživy, nebo do nějakého internetového obchodu s tímto druhem zboží (zde dostanete pochopitelně také nejlepší cenu).
Smoothie s chia semínky
Semínka chia se dají přidat prakticky do jakéhokoliv smoothie bez ohledu na to z jakých surovin je. Nebojte se proto toho dát si jak do těch ovocných, tak do těch zeleninových. Jejich výsledná chuť nebude naprosto žádným způsobem ovlivněna. I tak zde zmíníme několik našich receptů, v nichž jsou přímo uvedena v seznamu ingrediencí.